Marile banci si oligarhii profita de criza financiara din Rusia

 
La Moscova s-a dat startul schimbarilor de proprietar si al modificarilor din sectorul bancar, oligarhul Mihail Prohorov, cunoscut pentru excesele sale de la petreceri si in compania femeilor tinere, dar mai ales pentru miliardele de care dispune, facându-si aparitia in calitate de cumparator pe piata financiara, scrie ziarul austriac Die Presse.
 
Burlacul convins Prohorov, in vârsta de 43 de ani, cu o avere estimata de revista Forbes la 22,6 miliarde dolari, al cincelea om din Rusia in topul celor bogati, s-a apucat acum sa utilizeze in scop propriu criza de pe piata financiara ruseasca si sa cumpere actiuni la banci. Holdingul „Onexim” al lui Prohorov a achizitionat astfel 50% din actiunile de la banca ruseasca de investitii Renaissance Capital (Renap), cu suma derizorie de 500 milioane dolari. Anul trecut, institutia bancara, aflata pe locul 56 in topul celor circa 100 de banci rusesti, era cotata la o valoare de 10 miliarde de dolari.
 
Miercuri (24 septembrie 2008) Prohorov a mers mai departe si a achizitionat banca mai putin cunoscuta „APR-Bank”. Toate aceste miscari reprezinta insa doar startul unor deplasari tectonice pe piata bancara a Rusiei. Criza financiara a adus multe banci in imposibilitate de plata, sectorul financiar din Rusia experimentând in ultimele saptamâni cea mai dramatica cadere de la criza rublei din 1998. La Bursa, care a coborât saptamâna trecuta cu 60% sub cel mai inalt nivel atins in luna mai, titlurile bancare s-a prabusit la nivelul cel mai de jos.

 
Guvernul a sarit in ajutor, ce-i drept, cu credite de urgenta in cazul a 28 de banci, insa unele din bancile care nu profita de acest program de salvare ajung sa fie scoase la mezat pe preturi de nimic. Acesta este, de exemplu, cazul uneia nu foarte insignifiante precum Sviaz Bank, care prin clientii sai importanti ocupa locul 20 in topul Forbes rusesc al bancilor. Marti, societatea de stat „Vneseconombank” a achizitionat 98% din actiunile Sviaz.
 
Sviaz nu va fi desigur ultima victima, 15 institutii bancare nereusind nici ele sa-si onoreze obligatiile de plata, putând prin urmare sa fie curând inghitite, asa cum cred expertii. Marti au aparut chiar zvonuri ca micuta banca „Rosprombank” ar fi fost cumparata de investitori straini. Programul de asistenta demarat de stat duce la situatia ca marile banci sa fie intarite in dauna celor mici.
 
Desi expertii saluta, pe de-o parte, acest trend, dat fiind ca in acest fel dispar de pe piata fragmentata a bancilor institutii bancare cu un rau renume, pe de alta parte ei critica faptul ca numai bancile mari au acces la banii statului, lipsind un mecanism pentru distributia mai departe a banilor, asa cum spunea cu regret analistul Alexei Pavlov. La fiecare tensionare a pietei, cei mari urmeaza sa inchida astfel ferestrele de creditare catre cei mici iar aceasta duce la colaps, afirma expertii.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.