România – lider in regiune la numarul firmelor cu capital strain si la investitiile greenfield

 
România a fost anul trecut liderul regiunii Europei de Est in privinta numarului societatilor cu participare straina la capitalul social si al proiectelor de investitii de tip greenfield, potrivit Raportului Mondial al Investitiilor 2008 (cu date pentru anul 2007), elaborat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD). Numarul proiectelor de investitii greenfield a fost in 2007 in România de 366, fata de 333 in Polonia, urmatoarea clasata in regiune.
 
La nivelul Uniunii Europene (UE), numarul proiectelor de investitii „de la 0” a fost de 4.542, iar in intreaga lume s-a cifrat la 11.703. În ceea ce priveste societatie cu participare straina la capitalul social care activeaza in România, numarul acestora a ajuns anul trecut la 155.517, ceea ce reflecta imbunatatirea climatului de afaceri, a declarat vicepresedintele Agentiei Române pentru Investitii Straine (ARIS), Monica Barbuletiu.

 
Conform raportului UNCTAD, România a fost in 2007 a doua destinatie preferata de investitorii straini, dupa Polonia, din grupul noilor state membre ale UE. Volumul investitiilor straine directe (ISD) a fost in 2007 de 9,77 miliarde dolari sau 7,14 miliarde euro, in conditiile in care, fata de 2006, nu au mai fost privatizari spectaculoase, iar majoritatea investitiilor au fost de tip greenfield.
 
În opinia reprezentantei ARIS, atractivitatea României pentru investitorii straini a fost data de consolidarea stabilitatii economice, ritmul ridicat de crestere economica, impozitarea atractiva, aderarea la UE si costul competitiv al fortei de munca.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.