Vedetele de cinema din anii ’30-’50 primeau bani seriosi pentru a face reclama mascata la tigari

 
Hollywood-ul este scena unui nou scandal. Au fost dezvaluite documente ce confirma faptul ca vedetele de cinema din anii '30, '40 si '50 ai secolului trecut colaborau in mod fructuos cu diverse companii din industria tutunului, acceptând sa apara contra cost pe marele ecrane pufaind tigari sau tigarete. Una dintre aceste companii a platit pentru o asemenea reclama, intr-un singur an, o suma ce echivaleaza astazi cu 3 milioane de dolari, relateaza cotidianul rus Strana.
 
Analisti de la revista Tobacco Control afirma ca filmele clasice americane promoveaza si acum in mod activ fumatul, in conditiile in care aceste filme sunt vizionate si in zilele de astazi. Aproape toate vedetele de film din perioada 1930-1950 au avut legatura cu promovarea industriei tutunului. Clark Gable, Spencer Tracy, Cary Grant, John Wayne, Bette Davis – toti acesti actori, si multi altii, nu au aparut cu tigarete pur si simplu: o asemenea aparitie era recompensata cu darnicie.
 
Cu deosebit elan actorii lucrau pentru compania ce producea renumitele pe atunci tigarete Lucky Strike. Câte 150.000 de dolari pe an (la cursul actual) au primit de la aceasta companie Clark Gable, Gary Cooper si Robert Taylor. Companiile din industria tutunului reuseau sa sponsorizeze chiar si emisiuni radio cu participarea vedetelor, chiar daca in asemenea emisiuni era mult mai dificil sa faci reclama la tigari.
 
Într-un studiu realizat de profesorul Stan Glatz se afirma ca efectul acestei celei mai ample campanii la tigari se resimte si astazi, in pofida faptului ca filmele produse astazi nu promoveaza prea des scene lungi in care se fumeaza. Cu toate acestea, astazi, la fel ca in anii '30 ai secolului trecut, nimic nu impiedica marile companii din industria tutunului sa se inteleaga cu producatorii din industria filmului pentru a-si promova, chiar daca intr-un mod ascuns, produsele, conchide Strana.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.