Vosganian: Investiţii străine de 30 miliarde euro în următorii 4 ani

 
Investiţiile străine directe în România în următorii 4 ani sunt estimate la 30 miliarde euro, a declarat joi (25 septembrie 2008) ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, prezent la un seminar privind dezvoltarea economică a ţărilor membre ale UE.
Potrivit lui Vosganian, efortul investiţional total, străin şi autohton, va atinge în următorii patru ani 200 miliarde euro, din care o jumătate se datorează politicilor publice.
 
Din această sumă, 50 miliarde euro reprezintă surse bugetare, 20 miliarde euro fonduri europene, iar 15 miliarde euro fonduri pentru energie, spune el.
În ceea ce priveşte investiţiile străine, Vosganian a anunţat că a purtat discuţii cu reprezentanţii companiei Delphi, interesată de o investiţie la Iaşi de 150 milioane euro, pe parcursul cărora americanii au solicitat un ajutor de stat.
Ajutorul, susţine ministrul liberal, va putea fi acordat doar după ce americanii vor prezenta planul de investiţii.
 
Ministrul liberal a mai afirmat că în primul semestru al acestui an gradul de acoperire al deficitului de cont curent prin investiţii străine s-a majorat la 60,7%, faţă de 47,7% cât era în semestrul I al anului 2007.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, se află pentru 3 zile la Iaşi, unde va lua parte alături de zeci de economişti din ţară şi străinătate la un seminar privind dezvoltarea economică a ţărilor membre ale UE.

 
Tema centrală a conferinţei de la Iaşi, a 39-a din istoria Uniunii, este "Viitorul Europei într-o lume a incertitudinilor". Alte teme abordate vor fi "Tendinţe globale şi consecinţele acestora pentru Europa", "Incertitudinea evoluţiei economiei mondiale corelată cu dezechilibrele regionale" şi "Competitivitate şi convergenţă în Europa".
Guvernul a decis organizarea conferinţei la Iaşi pentru ca judeţul şi întreaga regiune de Nord Est să aibă şansa unei acţiuni de promovare în mediul economic şi ştiinţific internaţional, în condiţiile în care zona este, potrivit Eurostat, pe ultimul loc în topul regiunilor europene.
 
Conferinţa se desfăşoară în perioada 25-27 septembrie şi va reuni economişti din peste 20 de ţări precum Belgia, Germania, Canada, Franţa, Spania, Marea Britanie, Rusia, Bulgaria, Republica Cehă, Slovenia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Grecia sau Republica Moldova.
 
De asemenea, vor veni la Iaşi şi reprezentanţi ai unor organisme internaţionale precum Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.