China nu mai are incredere in bancile americane

 
Chinezii nu mai au incredere in bancile din SUA. Având in vedere ca o cincime din datoria publica americana se afla in mâna chinezilor, informatia aparuta joi, 25 septembrie, in cotidianul din Hong Kong „South China Morning Post”, a suscitat ingrijorare in mediile financiare la nivel global. Articolul, potrivit caruia ar fi existat o indicatie precisa a autoritatilor chineze de a bloca activitatea imprumuturilor interbancare intre institutii locale si cele americane, a provocat reactia iritata a Comisiei chineze de control al sistemului bancar (CBRC), care l-a calificat drept „gresit si iresponsabil”, citeaza ziarul italian La Stampa.
 
Dar chiar si fara ordinul precis al autoritatilor chineze, este o realitate ca a se finanta pe piata chineza a devenit pentru bancile straine mult mai complicat dupa crahul Lehman Brothers. Subiectul este extrem de delicat, dar agentia de presa Reuters a gasit cel putin jumatate de duzina de operatori care au confirmat cât de dificil a devenit pentru bancile straine, de o saptamâna, sa se finanteze pe piata interbancara chineza.
 
Cu siguranta ca autoritatile au cerut bancilor chineze, la inceputul saptamânii, sa furnizeze datele privind expunerea lor fata de SUA, cerere care ar fi determinat institutiile de la Beijing si Shanghai sa dea dovada de „o precautie mai mare” in a imprumuta bani bancilor americane si pe piata interbancara. Acest lucru nu este deloc straniu, dupa o criza care a dus la colapsul Bear Sterns si Lehman, la salvarea guvernamentala a Fannie Mae, Freddie Mac si AIG si la anuntarea de catre Ministerul american de Finante a unui plan de 700 de miliarde pentru a incerca o limitare a crizei.
 
Asa cum a explicat Ye Yuzhang, de la Industrial Bank din Shanghai, „preferam sa facem aceste afaceri cu bancile nationale” mai degraba decât cu cele americane sau occidentale. Este o reactie similara celei din alte tari si care s-a acutizat dupa crahul Lehman, dar care in cazul Chinei suscita o ingrijorare suplimentara. Temerea autoritatilor chineze – de aici calificarea de „iresponsabil” si „fals” adusa articolului publicat de „South China Morning Post” – este ca neincrederea raspândita in capacitatea sistemului financiar din SUA sa nu duca la asa-numitul „panic selling”, vinzarile de panica, asupra enormei mase de datorie publica a Washingtonului.
 
O datorie care, pentru circa 520 miliarde de dolari din 2.670 miliarde se afla in mâna Chinei, al doilea creditor al Washingonului, dupa Japonia, care detine 590 de miliarde. Ceva mai putin decât intreg planul lui Henry Paulson. Din acest motiv, Yu Yongding, membru al Comitetului de politica monetara al Bancii Centrale de la Beijing, a propus joi un gen de moratoriu, un acord intre tarile asiatice pentru a preveni ca enorma masa de titluri de stat americane aflata in custodia Chinei, Coreii de Sud si Japoniei sa nu ajunga pe piata, provocând o prabusire a cotatiilor si, potrivit lui Yu, „colapsul financiar global”.
 
Daca nu se ajunge la „panic selling” asupra datoriei publice, asa numitele „Treasury bills”, a explicat Yu pentru agentia Bloomberg, „atunci China va putea continua sa acorde propriul sprijin financiar, detinând „assets” ale SUA”. Pe de alta parte, banii pentru a acorda „sprijin financiar” exista: 1.180 miliarde rezerva valutara straina, acumulata prin intermediul politicii monetare si comerciale agresive dusa de guvernul de la Beijing in ultimii ani, care a promovat exportul si a tinut artificial scazute cotatiile monedei yuan. Acum insa, a amintit Yu, „ne aflam cu totii in aceeasi barca si trebuie sa cooperam”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.