Comunicat BNR privind dobânda de politica monetara

 
În sedinta din 25 septembrie 2008, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a României a hotarât: Mentinerea ratei dobânzii de politica monetara la nivelul de 10,25% pe an. Gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata. Mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
 
CA al BNR reafirma ca va monitoriza vigilent evolutiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern si international, astfel incât prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure consolidarea procesului de dezinflatie pentru atingerea in mod sustenabil a tintelor de inflatie pe termen mediu. Analiza celor mai recente evolutii macroeconomice confirma reluarea anticipata a procesului de dezinflatie, dar si accelerarea cresterii economice in conditiile mentinerii unei dinamici inalte a investitiilor si consumului si ale unei anumite reduceri a dinamicii soldului negativ al exportului net.
 
Rata anuala a inflatiei a coborât la nivelul de 8,02% in luna august a.c fata de un vârf de 9,04% in luna iulie. Revenirea inflatiei pe un trend descendent reflecta intarirea restrictivitatii conditiilor monetare in sens larg, prezenta unui efect de baza favorabil, precum si scaderea preturilor combustibililor, ale unor produse alimentare si ieftinirea serviciilor de telefonie.
 
Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat – calculata in conditiile eliminarii impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili), precum si al taxei pe viciu – a scazut la rândul sau la 7,4% in luna august fata de 8,1% in iulie, pentru prima data din luna iulie a anului anterior. Cu toate acestea, cresterea anuala prognozata a preturilor de consum va continua in lunile urmatoare sa se situeze semnificativ peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul 2008, ceea ce impune mentinerea unei conduite restrictive a politicii monetare intr-o perspectiva mai indelungata.
 
Mai mult, riscurile macroeconomice la adresa dezinflatiei, cu precadere cele legate de politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala, se mentin ridicate. În acelasi timp, dinamica imprumuturilor acordate sectorului privat ramâne inalta, desi aceasta incepe sa evidentieze unele semne de moderare. Pe baza datelor disponibile, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobânzii de politica monetara la 10,25% pe an. Aceasta masura va contribui la cresterea restrictivitatii in termeni reali a conditiilor monetare in sens larg, in vederea atingerii in mod sustenabil a obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu.
 
CA al BNR a decis totodata gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, precum si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Totodata, CA al BNR considera ca asigurarea sustenabilitatii procesului de dezinflatie si ancorarea anticipatiilor pe termen mediu reclama nu numai mentinerea atitudinii prudente a politicii monetare printr-un dozaj adecvat al instrumentelor acesteia, dar si un sprijin puternic din partea celorlalte componente ale mixului de politici macroeconomice, in special a politicilor de venituri si fiscala.
 
Intensificarea turbulentelor de pe pietele financiare internationale a avut pâna in prezent un impact limitat asupra sectorului institutiilor de credit din România, in principal sub forma cresterii costurilor finantarilor externe. În acelasi timp, lichiditatea din sistemul bancar, desi in scadere, se situeaza la un nivel adecvat pentru buna functionare a pietelor, iar masurile adoptate de BNR in luna august a.c. vizeaza imbunatatirea prudentialitatii si cresterea transparentei politicilor de creditare si de gestionare a riscurilor la nivelul institutiilor de credit.
 
CA al BNR reafirma ca va monitoriza vigilent evolutiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern si international, astfel incât prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure consolidarea procesului de dezinflatie pentru atingerea in mod sustenabil a tintelor de inflatie pe termen mediu. Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 30 octombrie 2008, când va fi analizat si aprobat noul raport trimestrial asupra inflatiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.