EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Copenhaga, capitala violentei

 
La Copenhaga impuscaturile pe strazi au devenit aproape ceva cotidian, politia inregistrând in ultimele doua luni mai mult de 20 de confruntari armate ca in Vestul Salbatic intre bandele de rockeri si cele de imigranti, scrie ziarul austriac Die Presse. În fata internetcafe-ului „Surf and Play” din cartierul Norrebro din Copenhaga au fost raniti grav doi tineri. La câteva zile a urmat razbunarea, doi motociclisti tragând sub privirile a sute de trecatori inspre un butic de tatuaje si ranindu-l pe proprietar la gât.
 
Capitala daneza traieste de mai multe saptamâni astfel de scene desprinse parca din filmele cu gangsteri sau cu cowboy iar ele se repeta intr-un ritm aproape cotidian. Internetcafe-ul „Surf and Play” este frecventat de tinerii proveniti din imigratie si este considerat loc de derulare a tranzactiilor cu hasis. La buticul de tatuaje denumit „House of Pain” (Casa Durerii) sunt prezenti membrii renumitei grupari rock Hell Angels.
 
Între membrii Hells Angels impreuna cu simpatizantii lor locali si bandele de imigranti asa cum sunt ele denumite colectiv de politia daneza are loc acum un razboi sângeros pentru dominatie pe piata extrem de profitabila a drogurilor. Faptul ca pâna acum nu a existat decât un mort este mai mult un noroc dat fiind ca gangsterii nu se sinchisesc daca apar si victime colaterale atunci când trag in nestire prin ferestrele blocurilor locuite sau isi duc la indeplinire razbunarea in plina strada, in ziua mare.
 
Locuitorii Copenhagai isi aduc aminte acum de „razboiul rockerilor”, o confruntare dementa intre bandele de rockeri care a luat sfârsit abia acum zece ani, dupa ce 11 membri ai Hells Angels si ai bandei rivale „Bandidos” si-au pierdut viata. Diferenta este ca atunci rivalitatea s-a manifestat intre doua grupari clar definite, in timp ce acum situatia este mai complicata, dat fiind ca bandele care le sufla rockerilor afacerea cu hasis au ramificatii in mediile criminale din Balcani si Orientul Apropiat si pot sa-si gaseasca sustinatori printre tinerii imigranti.
 
Hells Angels s-au aliat cu gruparea de sprijin „AK 81” (numele provine de la initialele expresiei Allzeit Klar si pozitiile in alfabet ale initialelor H si A respectiv 8 si 1), care face treaba murdara. Pe site-ul acesteia s-au anuntat câteva zeci de candidati, multi din motive rasiale, care doresc sa puna capat bandelor de imigranti. Seful politiei criminale, Per Larsen, afirma ca pentru locuitori nu exista decât riscuri minore din acest razboi insa locuitorii din Norrebro nu sunt deloc linistiti.
 
Multi isi doresc revenirea la vechea situatie, atunci când tranzactiile cu hasis erau concentrate in asa numitul „Freistaat Christiania” (zona libera Christiania), o regiune autonoma autodeclarata, fondata de gruparile alternative in 1971 pe terenul unei foste cazarmi. Dupa ce politia a luat cu asalt in 2004 asa numita „Pusher Street” (strada traficantilor de droguri) cu buticurile ei de hasis, afacerea s-a raspândit in intreg orasul.
 
Sefa politiei din Copenhaga, Hanne Bech-Hansen, afirma ca exista mijloacele de a stopa razboiul bandelor dar acest lucru nu se poate face in doar câteva zile. De curând au avut loc atacuri asupra unor localuri ale rockerilor, politia arestând sase tineri posedând arme de foc asupra lor.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata