Doi presedinti palestinieni si nici o tara

 
Asezat la biroul sau din sediul Parlamentului din Gaza, Jalil Al Jaya enumera „pierderile” suferite de familia sa in ultimele luni de confruntare cu Israelul ca si cum ar fi vorba de o statistica. „Un fiu, la 28 februarie. Doi frati si un nepot, la 20 mai. Si un alt nepot, Iyad, care a murit in explozia din iulie", aminteste el, referindu-se la misteriosul atentat care a ucis cinci membri Hamas, noteaza ziarul El Mundo.
 
Jaya nu este un nume cunoscut pentru opinia publica international. Nici macar pentru israelieni. Totusi, potrivit ziarului Yediot Aharonot, figureaza intre principalii zece lideri Hamas alesi vara aceasta. Personaje precum Ahmed Jaabari, Ahmed Randour, Marwan Issa sau Nizar Rian – toti cunoscuti sefi militari – care vin sa se alature „politicienilor” traditionali precum Ismail Haniya sau Mahmud Zahar.
 
O imprejurare pe care presa israeliana a inteles-o ca pe o radicalizare a miscarii palestiniene. Însusi Jaya este considerat de ziarul israelian drept „un apropiat al aripii militare si având o mare influenta”. Deputatul palestinian este unul din elementele Hamas care avertizeaza fara echivoc ca orioce tentativa a presedintelui presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Mahmud Abbas, alias Abu Mazen, de a-si prelungi mandatul la 9 ianuarie anul viitor va fi „nelegitima”.
„Daca ramâne la putere fara sa organizeze alegeri, Hamas il va considera un uzurpator si un violator al legislatiei", declara in aceeasi ordine de idei si numarul doi al miscarii, Sami Abu Zuhri.
 
Posibila continuitate in functie a lui Abu Mazen din ianuarie anul viitor ar putea suscita un climat de divizare palestiniana, având in vedere ca Hamas incearca sa-l inlocuiasca cu maximul responsabil al Parlamentului, Ahmed Bahar, intr-un gest care ar impune la ANP doi „presedinti”: unul in Cisiordania si altul in Gaza. "Dar cum sa avem doi presedinti, când nici macar nu avem un stat?” intreaba ironic Jaya.
 

Abu Mazen a declarat recent ziarului israelian Haaretz ca viitoarele alegeri prezidentiale nu vor avea loc in 2009, ci in anul urmator, dând drept sigur faptul ca ramâne la putere. Asemeni miscarii Hamas, sustinatorii lui si-au inasprit limbajul in ultimele saptamânii iar seful militarilor din Cisiordania, generalul Dhiab al-Ali, a spus ca daca "Gaza ramâne razvratita nu avem alta optiune decât sa recurgem la forta pentru a reunifica pamântul nostru”.
 
Cresterea tensiunii intre ambele factiuni s-a reactivat in august dupa asaltul lansat de Hamas asupra militantilor Al Fatah din Gaza si valul de arestari ale islamistilor din Cisiordania. Capturarea la 17 august la Hebron a doi militanti ai Brigazilor Izzadin al Qassam, bratul armat al Hamas, a determinat gruparea sa dea ordin sustinatorilor sai „sa se apere cu toate mijloacele posibile”, daca politia Al Fatah, "care acum actioneaza ca o unitate a armatei sioniste”, incearca sa-i aresteze.
 
Potrivit lui Jaya, aproximativ 300 de membri Hamas au fost arestati in Cisiordania in ultimul an si circa jumatate din ei sunt la inchisoare. Confruntarea a mers „in crescendo” când autoritatile de la Ramallah au convocat o greva nedeterminata a doctorilor si a profesorilor afectati de ideologia islamista in fâsia palestiniana. Însusi Centrul Palestinian pentru Drepturile Omului a definit protestul ca pe actiune „ce are motivatii politice si prin urmare nelegitim” si a avertizat asupra „efectelor dezastruoase” ale acestor mobilizari.
 
Profesorii si-au inceput protestul la 24 august. Reactia Hamas a fost expeditiva: in câteva zile peste 2.000 de profesori din cei circa 9.000 care predau in Gaza au fost inlocuiti cu afiliati ai miscarii islamiste. "Au concediat 170 de directori din centrele de ivatamânt iar 23 au fost arestati si chiar torturati. Au instalat oameni fara nicio pregatire. De exemplu, studenti de la Universitatea Islamica. Doar pentru ca sunt ai Hamas", spune Ramzi Ocashan, unul din organizatorii grevei.
 
Mahmud Zahar spune ca in ce-i priveste pe medici nu au avut acelasi rezultat. „De unde sa gaseasca atâtia doctori sa-i inlocuiasca pe grevisti?” Sunt multe cazurile in care politistii Hamas i-au obligat cu forta pe doctori sa revina in spitale. „Daca au fost urgente i-am obligat sa se se intoarca. Doar nu puteam sa-i lasam pe pacienti sa moara”, a spus el. Potrivit ONU, aproximativ 48% din angajatii serviciului medical s-au alaturat grevei si 50% din profesori.
 
Natiunile Unite au avertizat ca aceste actiuni au determinat deja trei spitale – inclusiv cel principal din Gaza, Shifa – sa se declare in stare de urgenta in fata lipsei de personal si au dus la inchiderea a zeci de centre de asistenta, planificare familiala sau medicina preventiva. Jaya nu se declara optimist privind runda de negocieri pe care Egiptul doreste sa o copatroneze in octombrie pentru a pune capat divizarii palestiniene si pe care expertii o considera ultima sansa in fata unei grave escaladari. "Nu putem ajunge la un acord, decât daca SUA si Israel ii vor permite lui Abu Mazen si nu cred ca o vor face”, a conchis el.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.