Europa si SUA se vor confrunta cu o Rusie tot mai agresiva

 
Polonia si Europa impreuna cu America trebuie sa se confrunte cu o Rusie din ce in ce mai agresiva – apreciaza secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, intr-un articol scris special pentru "Gazeta Wyborcza". "Atacul asupra Georgiei ne-a plasat intr-un punct critic, desi nu neaparat final. Conducatorii rusi fac alegeri gresite" – scrie Condoleezza Rice.
 
La 6 saptamâni dupa razboiul din Georgia, secretarul de stat american subliniaza: "Nu ne putem permite sa aratam ca atunci când se fac presiuni asupra unor natiuni libere, când se face caz de forta, se ameninta si se loveste, noi ne incovoiem si in final ne dam batuti". Kremlinul ar trebui sa se adapteze "standardelor de viata ale secolului XXI" si sa respecte suveranitatea vecinilor mai mici – subliniaza Rice.
 
"Nu exista o a treia cale. Rusia sec. XIX si Rusia sec. XXI nu pot exista alaturi in acelasi timp". "Împreuna cu aliatii nostri europeni sustinem in unanimitate Georgia. Conducem eforturile internationale in favoarea reconstruirii acestei tari. Usa spre viitorul euroatlantic este larg deschisa pentru Georgia", a scris Rice. Sefa diplomatiei SUA avertizeaza ca Rusia este cea care a ales singura calea izolarii si a scaderii importantei internationale.

 
Publicatia poloneza apreciaza ca exista o diferenta extraordinara la nivelul rolului pe care ar trebui sa-l joace Polonia, in viziunile politice concurente ale Moscovei si Washingtonului. Lavrov spunea intr-un interviu acordat aceluiasi cotidian: "E mare pacat ca Varsovia, neintelegând poate in totalitate efectele deciziei sale, s-a lasat atrasa in planurile (SUA)" si sfatuia: "S-ar dori ca prietenii polonezi sa inteleaga ca in afara (…) avantajelor de pe urma relatiei cu SUA, vor trebui sa impartaseasca si responsabilitatea pentru amenintarile determinate de ea".
 
Rice da asigurari ca Polonia este un jucator cheie si un aliat al Americii in regiune. "Dupa atacul rusesc, am raspuns provocarii de sustinere a Georgiei in primul rând datorita Poloniei" – subliniaza ea. Secretarul de stat enumera pericolele din partea Rusiei, pe care Varsovia le-a tot amintit Vestului de-a lungul anilor, intre care folosirea petrolului si gazului ca instrument de presiune si ingradirea din ce in ce mai mare a libertatii pe teritoriul sau.
 
"De aici se desprinde o imagine a Rusiei din ce in ce mai autoritara si agresiva" – mentioneaza Rice. Condoleezza Rice nu anuleaza insa speranta in salvarea unei alte Rusii – civilizate si democrate. Acest lucru va necesita insa "rezistenta si unitate intre Statele Unite si Europa", a conchis secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.