Finantare de un milion de euro pentru dezvoltarea Autoritatii Nationale pentru Calificari

 
Centrul National de Formare Profesionala a Adultilor a inceput cea de a treia etapa a dezvoltarii Autoritatii Nationale pentru Calificari pe piata muncii, proiect a carui finantare se ridica la un milion de euro, a declarat directorul Unitatii de Implementare a Proiectului, Nela Plugarescu. „Proiectul ofera asistenta tehnica prin fonduri Phare si derulat intr-o perioada de trei ani – 2004, 2005 si 2006.
 
În fiecare an, finantarea din fonduri europene a s-a ridicat la un milion de euro”, a precizat aceasta. Pentru cea de a treia etapa, asistenta tehnica este realizata de specialisti finlandezi. „În urma asistentei tehnice pe care o vom acorda, vor fi acordate calificari in 47 de domenii ale pietei muncii. Aceste calificari vor fi date de catre CNFPA si de comitete sectoriale specializate pe domenii de activitate”, a afirmat expertul in calificari, Bill Sutcliffe.

 
Din suma de un milion de euro, jumatate este alocata CNFPA si jumatate comitetelor sectoriale. Potrivit acestuia, categoriile de meserii vizate sunt in domeniile constructii, retail si comert, educatie – cercetare si sport, administratie publica si servicii, precum si mass-media. „Pentru fiecare domeniu exista sapte experti care pregatesc personalul din institutiile de calificare românesti. Acestia vor pregati forta de munca pentru piata româneasca.
 
Momentan, calificarile se acorda la nivel national”, sustine Bill Sutcliffe. În total vor exista 23 de comitete sectoriale, iar pâna in prezent, prin intermediul primelor doua etape ale proiectului Phare, au fost infiintate 14. „Rezultatele asteptate sunt intarirea capacitatii institutionale a ANC, prin crearea competentelor necesare, dezvoltarea unui sistem coerent si eficient al calificarilor si dezvoltarea unei baze de date de calificari pentru Registrul National al Calificarilor”, a declarat presedintele Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor, Victor Iliescu.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.