Gazele naturale nu se mai scumpesc anul acesta

 
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a decis sa mentina nemodificat pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv casnici, in trimestrul IV al anului, potrivit unui comunicat al institutiei. Decizia Comitetului de reglementare al ANRE are in vedere mentinerea la un nivel rezonabil a pretului gazelor naturale in perioada imediat urmatoare, fara a fi afectata securitatea si continuitatea in furnizare, in contextul in care sunt asteptate evolutii viitoare favorabile ale preturilor din import.
 
În cursul lunii septembrie 2008, ANRE a primit, din partea Distrigaz Sud si EON GAZ România, cereri de ajustarea a pretului final reglementat, de la 1 octombrie. Cererile sunt justificate prin cresterea pretului de import, evaluarile companiilor, facute in concordanta cu clauzele din contractele in derulare, indicând pentru trimestrul patru 2008 preturi in crestere sensibila fata de nivelurile actuale.
 
Potrivit ANRE, preturile de import platite de furnizorii de gaze naturale sunt ajustate trimestrial, pe baza unei formule care include cotatiile medii la pacura si motorina din ultimele 9 luni anterioare trimestrului de livrare, cotatii ce au inregistrat o crestere continua in perioada ianuarie – iulie 2008. Evolutiile recente ale cotatiilor la petrol si produse petroliere indica insa o tendinta de scadere, care, daca se mentine, se va reflecta in preturile gazelor naturale din import incepând cu cea de a doua jumatate a anului 2009 in sensul reducerii acestora.
 
Tinând cont de aceste evaluari, ANRE a decis sa amâne preluarea in preturile platite de consumatori a costurilor suplimentare suportate de furnizorii de gaze naturale ca urmare a cresterii pretului de import si sa continue, impreuna cu acestia, identificarea solutiilor practice pentru acoperirea acestor diferente in perioada urmatoare.
 
Pe 18 septembrie, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, in sedinta de Guvern, ca nu i se pare justificata solicitarea producatorilor de gaze naturale privind majorarea pretului la gaze din aceasta toamna. Primul-ministru a aratat ca considera nejustificata cererea producatorilor in conditiile in care pretul petrolului pe piata externa a scazut.
 
Companiile EON Gaz România si Distrigaz Sud au solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei majorarea pretului gazelor naturale furnizate populatiei cu aproximativ 10%, de la 1 octombrie. Ultima majorare a pretului gazelor naturale a avut loc la 1 iulie, fiind de 12,5%. În prezent, pretul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici este de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ România si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti.
 
Decizia de ajustare a preturilor a fost luata in urma cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie – iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceiasi perioada. Distributorii au fost nemultumiti de majorarea din 1 iulie si au anuntat, la momentul respectiv, vor fi nevoiti sa majoreze preturile si la 1 octombrie, intrucât cresterea respectiva nu este suficienta pentru a acoperi costurile de import al gazelor pâna la finele anului.
 
Potrivit E.ON Gaz, majorarea cu 11,6% a pretului gazelor naturale operata de ANRE in iulie nu permite companiei sa asigure securitatea furnizarii gazelor naturale pentru clientii casnici. Si reprezentantii Distrigaz Sud au aratat ca majorarea de tarif stabilita de Autoritatea de Reglementare in domeniul Energetic acopera doar partial costurile, prin urmare reprezentantii distribuitorului vor pregati toate elementele necesare pentru ca ANRE sa aprobe o noua majorare a pretului gazelor in octombrie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.