Imigratia si fenomenul copiilor straini neinsotiti din Italia

 
Fenomenul copiilor straini neinsotiti, mai cu seama minori, este un fenomen care a luat o amploare destul de mare de-a lungul anilor '90 alaturi de acela al imigratiei. În documentele administratiei publice italiene ei sunt numiti „minori non accompagnati (neinsotiti)”, respectiv copii care traiesc in Italia fara sa aiba cetatenie italiana (sau cetatenia altor state din UE) si fara prezenta parintilor sau a unor adulti care sa-i ingrijeasca si sa fie oficial raspunzatori de ei, noteaza ziarul La Stampa.
 
Pentru a monitoriza acest fenomen a fost infiintat „Comitetul pentru minorii straini” (CMS), care este operativ de zece ani (art.33, D.L.nr.286(1998). Potrivit celor mai recente cifre date publicitatii de catre CMS, la 1 ianuarie 2008 numarul copiilor straini extracomunitari neinsotiti, deci singuri, era de peste 7.500.
 
Este vorba insa de o subestimare, care se datoreaza marii dificultati atât de a depista prezenta pe teritoriul italian (in care intra in mod clandestin) fie de a le stabili cu certitudine statutul, odata ce au fost identificati, marea majoritate a acestor copii singuri fiind lipsita de documente de identitate.
 
Organizatia „Save the Children”, de pilda, a adunat marturii cu privire la faptul ca in multe cazuri minorii imigrati se declara majori in momentul in care sunt identificati, in speranta ca in felul acesta ca nu vor fi retinuti si ca ulterior isi vor gasi mai usor un loc de munca. Trebuie apoi luat in considerare faptul ca, incepând din data de 1 ianuarie 2007, copiii români si bulgari au devenit comunitari si ca atare nu mai sunt de pertinenta CMS, dar problematica legata de conditia lor nu este câtusi de putin rezolvata.
 
Astfel, la 31 decembrie 2006, când inca erau inregistrati, românii constituiau o treime din numarul „minorilor neinsotiti”. Acestia reprezentau de departe „comunitatea” cea mai mare. De altfel, problemele legate de minorii români si bulgari apar si din alte surse. Astfel, in 2006, de pilda, din 11.413 minori straini semnalati, 38% erau români. Urmau, la distanta, minorii proveniti din Maroc, cu 14%, potrivit datelor furnizate de institutul italian de statistica.
 
Prezenta acestor copii neinsotiti in functie de cetatenie, la 1 ianuarie 2008, nu reflecta neaparat ierarhia cetatenilor straini prezenti pe teritoriul italian. Printre primii, cei reprezentati in numar foarte mare sunt mai ales cei ce provin din teritoriile palestiniene, din Afganistan si Irak, comunitati care nu reies a se numara printre cele 15 comunitati cele mai numeroase existente in Peninsula.
 
Potrivit unor date, fenomenul are niste trasaturi specifice proprii. De asemenea, trebuie tinut seama de faptul ca printre „minorii neinsotiti” predomina in mod net cei de sex masculin (peste 90% din cazuri) si este oricum relevanta si cota celor mai micuti, respectiv al celor sub 15 ani, care reprezinta intr-adevar 25% din totalul copiilor straini neinsoiti, conchide autorul articolului.
Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.