EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Institutia medicului de familie – un esec in Polonia

0
 
Camera Superioara de Control (NIK) a verificat cum functioneaza institutia medicului de familie, introdusa in urma cu opt ani. „Un esec, nu isi indeplineste rolul vizat”, apreciaza NIK, scrie cotidianul Rzeczpospolita. Atunci când a fost creata institutia medicului de familie, s-a avut in vedere ca el sa fie coordonatorul tratamentelor.
 
Trebuia sa supravegheze, printre altele, ca analizele recomandate de specialisti sa nu se dubleze, ca pacientul sa nu primeasca prea multe medicamente prescrise de diversi medici. „Problema este ca la medicii de familie nu ajung informatiile despre analizele efectuate de specialisti. În aceasta situatie, ei nu pot indeplini rolul de coordonatori ai tratamentelor”, considera NIK.
 
„Obtinerea de la specialisti a rezultatelor analizelor e aproape o minune. Este adevarat ca Fondul National de Sanatate ii obliga sa ne transmita datele, dar acest lucru depinde numai de bunavointa specialistului”, confirma Tomasz Sobalski, medic de familie.
 
Urmeaza a doua invinuire din partea NIK: medicul de familie era cel care trebuia sa organizeze tratamentul, pentru ca e cel mai aproape de pacient. Consultatiile lui sunt cele mai ieftine. Pacientul ajungea la spital sau la specialist doar in cazuri exceptionale. „Medicii de familie trebuiau sa se ocupe de 80% din cazuri. De aceea trebuiau sa se ingrijeasca si de profilaxie si nu numai de tratarea bolilor deja existente”, scrie NIK. Si adauga din nou: nu s-a reusit.

 
Medicii de familie explica faptul ca specialistii primesc prea multi pacienti. Un exemplu? „Diabetul necomplicat, in care se tine doar regim si se iau medicamente pe cale orala, poate fi supravegheat de medicul de familie. Dar acesti pacienti sunt consultati de diabetolog. Drept rezultat, cei care au nevoie intr-adevar de ajutorul lui asteapta la cozi luni intregi”, spune Sobalski, adaugând ca aceeasi problema apare in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace. „Este normal ca pacientii sa se astepte la o ingrijire specializata cât mai ampla”, raspunde Roman Sze³emej, directorul spitalului din Zabrze.
 
Medicina s-a dezvoltat atât de mult in ziua de azi, incât intregul diagnostic este bazat pe aparate foarte scumpe. De unde si mutarea greutatii pe umerii spitalelor specializate. Medicul de familie nu face tomografii, pentru ca pur si simplu nu isi poate permite o asemenea analiza. Aceasta este urmatoarea problema sesizata de NIK. Inspectorii sunt nelinistiti de faptul ca medicii de familie nu informeaza Fondul National de Sanatate cât cheltuiesc in realitate pentru analizele pacientilor lor.
 
„În unele policlinici, asta inseamna doar aprox. 7% din intregul contract”, scriu ei in raport. În urma cu 8 ani s-a prevazut ca va fi aprox. 10%. „Nu stiu cum a calculat NIK. Din aprecierile noastre rezulta ca medicii cheltuiesc pentru analize chiar si 17% din contractele lor”, se revolta Bo¿ena Janicka, medic de familie si sefa celei mai mari organizatii a medicilor având aceasta specialitate. Si profilaxia constituie o problema.
 
Chiar daca medicul de familie ar trebui sa se ocupe, de pilda, de prevenirea tumorilor, doar aproape o cincime din pacienti au fost intrebati daca au avut in familie cazuri de cancer. Abia o cincime din femei au aflat de la medicul de familie cum trebuie sa-si faca un examen la sân individual. Analizele care descopera cancerul intestinului gros au fost propuse unui procent de 10% din pacienti.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.