Investitiorii austrieci si agricultura româneasca

 
Diferentele de dezvoltare intre Austria si România in materie de agricultura sunt cum nu se poate mai evidente ceea ce insa nu sperie investitori agricoli din Austria, precum Andreas Bardeau in a cumpara terenuri in România, investitia in agricultura româneasca dovedindu-se pentru el rentabila, scrie ziarul austriac Die Presse.
 
Pentru Bardeau imaginea carutelor duruind pe strazi denivelate, a turmelor de oi pascând liber, a recoltelor adunate cu mâna si a pietelor de legume la margine de drum nu este ceva socant. El a trait aceste lucruri chiar in zona sa natala, Oststeiermark (sud-estul Austriei) unde, spune el, acum 50 de ani multe lucruri se prezentau cam la fel. Bardeau nu a fost socat nici in 1999, atunci când a sosit pentru prima oara in vestul României, pentru a evalua starea terenurilor.
 
În 2001 el s-a decis sa vina in România. Investitorul de 51 de ani, a carui familie poseda in regiunea Oststeiermark castelul Kornberg (Schloss Kornberg), s-a simtit binevenit in Banatul dominat de agricultura, pamânturi bogate si sate cu silozuri inalte si asta, dupa cum afirma el, din cauza culturii de sorginte romanica. Bardeau a avut insa si motive bine intemeiate pentru a cumpara terenuri in vestul tarii, anume in judetele Timis, Arad si Caras-Severin.
 
În biroul sau spatios de la Timisoara el explica faptul ca in aceasta zona (Banatul) exista traditia registrului funciar chezaro-craiesc, introdus in 1718 (in urma pacii de la Pozarevac/Passarowitz, n.red.), atunci când teritoriul Banatului a devenit parte a monarhiei habsburgice. Registrul funciar chezaro-craiesc a inlesnit achizitionarea de terenuri, datorita lui fiind cunoscute relatiile de proprietate, asa incât se stie inca de pe timpul Mariei Terezia cine a fost proprietar al unui teren.
 
Cadastrul propriu-zis a fost introdus pe vremea lui Iosif al II-lea. Bardeau este unul din cei 4.000 de investitori austrieci din România. În domeniul agricol activeaza circa 25 de intreprinzatori de limba germana, cei mai multi dintre ei din Germania. Firma de familie a lui Bardeau reprezinta una din cele mai mari investitii din regiune, cei 350 de angajati ai sai ocupându-se de o suprafata de teren de 20.000 de hectare aflate in proprietate, la care se adauga 5.000 de hectare de la stat, primite in concesiune.

 
În proprietatea lui Bardeau se mai afla 3.600 de vaci, 15.000 de oi si 700 de capre, el ocupându-se si de exploatarea unor suprafete de padure, impreuna cu partenerul sau Eszterhazy, cu care a infiintat societatea „Eszterhazy Bardeau Silvicultura”.
 
Întrebat daca se teme de vreo amenintare din partea pietelor est-europene in materie de alimente ieftine, investitorul austriac a dorit sa calmeze spiritele afirmând ca România este inca o tara de import, mai ales in ce priveste produsele din carne si lapte si asta pentru ca productivitatea se afla mult sub nivelul mediu atins in UE, circa 40% din suprafetele agricole ale României fiind actualmente pârloage.
 
La ora actuala, 13% din PIB-ul României provine din agricultura (in timp ce in cadrul UE procentul este de doar 2%) iar numarul celor angajati in sectorul agricol atinge 30%. Vina pentru rezultatele proaste din agricultura apartine, pe de-o parte, uneltelor de lucru invechite iar pe de alta, fragmentarii foarte mari a suprafetei agricole in urma restituirilor, situatie agravata de dreptul la mostenire, prin care suprafata respectiva este impartita intre copii.
 
Aceste suprafete reprezinta o baza importanta de autoaprovizionare pentru micii producatori care cultiva terenurile deseori pentru asigurarea necesarului propriu. Totodata insa, acest lucru face dificila formarea de mari societati agricole precum cea de succes a lui Bardeau. Conform lui Bardeau, aderarea României nu s-a produs prea curând iar in ce priveste celebra problema a coruptiei el se arata relaxat, afirmând ca ea presupune doua parti, „una care da, alta care primeste”.
 
„Investitorii se gândesc deseori ca oricum trebuie dat, spune el, insa nu este ceva obligatoriu”. Adevarata problema, afirma Bardeau, o reprezinta in practica birocratia de stat si gramada de legii vechi si noi in care nu te mai descurci.
Citește și
1 Comentariu
  1. Liviu spune

    Asta-i soarta noastra, trebuie sa vina strainii sa ne scoata din parlog.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.