EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Noile pericole vin din America Latina

0
 
America Latina a fost vreme indelungata o zona de o mare importanta geostrategica pentru Statele Unite ale Americii. În timpul Razboiului Rece parea sa existe o amenintare din partea tarilor ce simpatizau cu comunismul, iar apoi America Latina a devenit scena „luptei impotriva drogurilor” purtata de SUA, se arata intr-o analiza publicata de ISN Security Watch.
 
În ziua de azi, cea mai mare amenintare venita din partea acestei regiuni este, in viziunea administratiei Bush, ascensiunea unui cartel de regimuri populiste. Descoperirea recenta a unor retele islamiste in cadrul unora dintre aceste regimuri ostile ar putea crea o situatie dificila pentru adminisratia urmatorului presedinte american. În trecut, America Latina s-a dovedit a fi un loc oportun pentru criminalii de razboi si pentru infractori, acestia „disparând” in aceasta parte a lumii.
 
Identificarea unei prezente islamiste in Zona celor Trei Granite – Tri-Border Area (TBA) – , unde se intâlnesc Paraguayul, Argentina si Brazilia, a fost, poate, o descoperire nu foarte socanta. Slabiciunea cronica a structurilor regionale de securitate, o prezenta ocupationala a SUA in Orientul Mijlociu si oportunitatea pe care TBA o ofera ca „sanctuar” desfiintat, toate contribuie la atractia exercitata de regiune. Hezbollah, Hamas, Al Qaida si Jihadul Islamic au fost toate asociate cu TBA si cu elemente ale marii sale populatii arabe din diaspora.
 
Informatii prezentate recent de serviciile secrete argetiniene si americane indica faptul ca aceste grupuri nu reprezinta in momentul de fata o amenintare operationala. Activitatea terorista din aceasta regiune pare sa se limiteze la strângerea de fonduri (estimata la sute de milioane de dolari), recrutare si pregatire. Cel putin unul dintre aceste grupuri, insa, a desfasurat in trecut operatiuni in regiune.
 
Jihadul Islamic si-a asumat responsabilitatea pentru atacul cu bomba asupra Ambasadei Israelului, in 1992, si se presupune ca este responsabil si pentru atacul cu bomba din 1994, la Buenos Aires. Este posibil ca aceste grupuri, daca vor fi conditiile de asemenea natura, sa desfasoare operatiuni in viitor – daca nu in America Latina, atunci in alte zone din Emisfera Vestica. În luna august, Fernando Lugo, fost episcop, a devenit presedinte al Paraguayului.
 

În vreme ce exista controverse legate de politica sa, preluarea functiei de catre Lugo a fost primita cu bucurie de catre alti lideri latin-americani de stânga, precum si de presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad. Multi analisti sunt de parere ca alegerea lui Lugo ar putea dauna relatiilor dintre SU si Paraguay. Numirea fostului ambasador paraguayan in Liban, Alejandro Hamed Franco, ca ministru de externe in noul guvern al lui Lugo este si ea un factor negativ, in viziunea SUA.
 
Franco a recunoscut ca are legaturi cu unele grupari care figureaza pe lista Departamentului american de Stat a organizatiilor teroriste straine. Regresul relatiilor americano-paraguayene si posibila ocupare a acestui vid de catre puteri anti-hegemonice, cum ar fi Venezuela si Iranul, ridica trei probleme in ceea ce priveste inlaturarea amenintarilor teroriste existente in zona TBA. În primul rând, disensiunile dintre Paraguay si SUA ar pune in pericol programul de securitate deja existent.
 
Principala initiativa din domeniul securitatii, menita sa combata terorismul, este programul „3+1” in cadrul caruia colaboreaza serviciile secrete argentiniene, braziliene, paraguayene si americane. Strategia Americana de Aparare Nationala din 2008 sublinia faptul ca „incapacitatea multor state de a-si asigura in mod eficient operatiunile politienesti sau de a colabora cu vecinii lor pentru a asigura securitatea regionala reprezinta o provocare pentru sistemul international”.
 
În al doilea rând, cresterea influentei iraniene in America Latina, ce are loc simultan cu diminuarea influentei americanilor, ar putea spori receptivitatea fata de ideologiile islamiste, agravându-se, astfel, situatia.
În cele din urma, instabilitatea interna din Paraguay nu va fi favorabila formarii unei organizatii anti-terorism. Accentuarea disputelor dintre Caracas, La Paz si Washington a atins punctul culminant luna aceasta, când demnitari straini au fost expulzati din toate tarile implicate.
 
În realitate, TBA exista in ziua de astazi doar in teorie ca „leagan al securitatii”, insa exista inca potential pentru a evolua spre capacitatea operationala. Al Qaida si Hezbollah au colaborat in trecut, iar parerile analistilor sunt impartite in ceea ce priveste posibilitatea ca gruparile sa mai colaboreze si in viitor. Este posibil ca diferentele sectare sa nu poata fi depasite.
 
Cei care sunt de parere ca exista posibilitatea unei colaborari viitoare considera ca este cel mai probabil ca aceasta colaborare sa aiba loc in afara Orientului Mijlociu, in regiuni precum TBA din America Latina. TBA trece acum printr-o perioada de tranzitie. Schimbarea recenta a premierului paraguayan, perspectiva alegerilor prezidentiale din SUA si o modificare a echilibrului puterii dintre SUA, Iran si Venezuela in America Latina vor avea toate un impact important asupra terorismului islamic din regiunea TBA.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.