Pâinea, subiect de interes sporit in Europa

0
 
În ultima vreme, produsele letone traverseaza o perioada proasta. Una-doua in compozitia lor sunt descoperite diverse substante toxice. Initial, au avut de suferit conservele de sprot: Rospotrebnadzor (Autoritatea de protectie a drepturilor consumatorilor din Federatia Rusa) a decis ca acestea contin prea mult benzopiren. Acum, s-a ajuns si la pâinea letona, care a fost interzisa in Europa din cauza cantitatii mari de acrilamida, substanta cancerigena.
 
Unii s-ar putea mira: ce pericol poate prezenta pâinea? Se pare ca unul destul de mare. Este suficient ca o franezela sau o bagheta sa fie „prea coapta” ca in ea sa apara foarte multe substante cancerigene. De aceea, inaltii functionari europeni intentioneaza sa adopte o lege care sa limiteze cantitatea de acrilamida permisa in produsele alimentare, noteaza cotidianul rus Izvestia. Modul in care Comisia Europeana se preocupa de sanatatea consumatorilor poate fi doar invidiat, apreciaza cotidianul rus.
 
Însa, brutarii letoni sunt nemultumiti, pentru ca produsele lor contin o cantitate mai mare de acrilamida decât se planuieste a fi permisa in spatiul UE. Prin urmare, va trebui schimbata tehnologia de productie, ceea ce presupune prejudicii financiare considerabile. Potrivit presedintelui Societatii brutarilor din Letonia, Valdis Zirzenis, de la vânzare ar putea fi retrase mai multe feluri de pâine, cum ar fi pâinea cu nuci sau cu legume prajite.
 
De altfel, deocamdata este prematur ca producatorii de pâine letoni sa-si faca probleme. La ora actuala, legea se afla in stadiu de elaborare si ar putea fi adoptata abia in jurul anului 2011. Pâna atunci, consumatorii pot mânca linistiti substante cancerigene. În afara de aceasta, noua lege ar putea leza nu doar interesele brutarilor letoni, ci si cele ale brutarilor din alte tari.
 
De asemenea, vor avea de suferit toate fast-food-urile fara exceptie: acrilamida este „tovarasul de incredere” al oricarui hamburger, iar potrivit cercetatorilor suedezi, cantitatea de substante cancerigene prezente in cartofii prajiti este de 100 de ori mai mare decât cea permisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). De obicei, regulile din Rusia sunt mai stricte decât cele europene, considera Izvestia.
 
Cu toate acestea, brutarii rusi nu par a fi la curent cu problema ridicata de europarlamentari. „Nu ne-am ocupat niciodata cu identificarea substantelor toxice care se formeaza in timpul coacerii pâinii”, a recunoscut reprezentantul unei fabrici de pâine din Rusia. De altfel, „suspecta” pâine letona nu este o raritate pe piata rusa. Aceasta este fie livrata direct din Letonia, fie produsa la fata locului dupa tehnologia letona. În acest context, Izvestia aminteste de renumita „bagheta de Riga”, foarte populara inca pe vremurile sovietice.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.