Presa din Rusia prevede o baza NATO in Insula Serpilor

 
Ucraina va pierde cu siguranta dreptul la zacamintele importante de petrol si gaze naturale de lânga Insula Serpilor in favoarea României, in cadrul procesului in curs de derulare la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, si aceasta numai din cauza actiunilor actualei puteri de la Kiev, care a schimbat platoul bogat in hidrocarburi pe recunoasterea „holodomorului” (foametei din anii 1932-1933) ca act de genocid impotriva poporului ucrainean, comenteaza vineri (26 septembrie 2008) ziarul rusesc Pravda (Adevarul).
 
„Impresia este ca România va câstiga intr-adevar litigiul de la Haga impotriva Ucrainei. Vântul bate dinspre Vest. Daca in cazurile precedente de conflict intre Ucraina si Rusia, Occidentul s-a situat de partea Kievului, in actuala disputa cu Bucurestiul, Vestul sprijina România. Însa acest lucru nu este deloc surprinzator, intrucât, pentru Bruxelles, România reprezinta „Occidentul”, iar Ucraina – „Rasaritul” – a explicat pentru Pravda cum este perceputa in Rusia desfasurarea litigiului de la Haga Vladimir Jarihin, director-adjunct al Institutului pentru tarile CSI din Moscova.
 
La rândul sau, politologul ucrainean Vladimir Scaciko, a tinut sa accentueze ca disputa de la CIJ este axata „pe statutul Insulei Serpilor”. „Daca instanta internationala va recunoaste formatiunea maritima drept o stânca – asa cum insista Bucurestiul – atunci suprafata platoului continental al Ucrainei se diminueaza de 3 ori. Daca CIJ decide ca Insula Serpilor este totusi o insula atunci situatia se inverseaza. Pretul disputei – cel putin 10 milioane de tone de petrol si 10 miliarde metri cubi de gaze naturale” – a explicat el pentru Pravda.
 
În problema platoului continental din Marea Neagra, politologul ucrainean considera ca Ucraina a facut prima concesii fata de România atunci când a acceptat sa semneze, in 1997, Tratatul politic de baza. A doua mare concesie a Kievului in fata Bucurestiului s-ar fi produs in 2004, fara a se preciza in ce anume a constat aceasta. Potrivit aceluiasi expert ucrainean, Occidentul este interesat sa preia controlul asupra zacamintelor de hidrocarburi de lânga Insula Serpilor, unde „România aspira sa-si arboreze drapelul”.
 
Evocând tacerea presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, care nu a luat pozitie in timpul derularii fazei orale a procesului dintre Kiev si Bucuresti la CIJ, publicatia rusa considera ca „misterul acestei lipse de reactie atât din partea presedintiei, cât si a diplomatiei de la Kiev” se descifreaza mai simplu decât s-ar crede. „Iuscenko a schimbat platoul continental de lânga Insula Serpilor bogat in hidrocarburi pe sprijinul Congresului american in problema recunoasterii foametei din 1932-1933 ca act de genocid impotriva poporului ucrainean”, scrie Pravda.
 
Decizia finala a Curtii Internationale de Justitie de la Haga este asteptata la inceputul anului viitor. În cazul unei hotarâri in defavoarea Kievului se vor revolta nu numai micile partide ultraradicale extraparlamentare, ci si Partidul Regiunilor (al fostului premier Viktor Ianukovici) si Blocul Iuliei Timosenko. În consecinta, o deciziei a CIJ in favoarea României ar putea provoca o criza politica cu efecte imprevizibile in Ucraina. Cel mai probabil, impotriva presedintelui Iuscenko se va declansa procedura de destituire, asa cum deja au amenintat comunistii din parlamentul de la Kiev, intrucât „tacerea sa” a fost calificata drept tradarea intereselor nationale.
 
În ceea ce priveste sansele de câstig ale Ucrainei in litigiul cu privire la delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive cu România in Marea Neagra, politologul ucrainean Vladimir Staciko apreciaza ca acestea sunt „minime”. Situatia se complica pentru Ucraina si din cauza faptului ca pâna la Tratatul Ribbentrop-Molotov (1939) Insula Serpilor a apartinut României, adauga publicatia rusa. Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Insula Serpilor a intrat in componenta RSS Ucrainene, in cadrul regiunii Odesa.
 
Bucurestiul in pledoaria sa orala la Haga a pus accentul pe „injustetea” anexarii insulei, insa, dupa cum aminteste Pravda, România a exercitat presiuni in problema Insulei Serpilor inca de pe vremea dictatorului Nicolae Ceausescu. Întrucât România a fost in timpul celei de-a doua conflagratii mondiale aliata Germaniei naziste, dupa razboi nimeni nu a bagat in seama pierderile sale teritoriale din Marea Neagra, considera jurnalistii de la Pravda, apreciind ca „insinuarea” in legatura cu retrocedarea Insulei Serpilor de catre Ucraina partii române ar putea fi tratata ca o „incercare” de revizuire a rezultatelor celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
 
În opinia publicatiei de la Moscova, fara sprijinul Rusiei, Ucraina nu-si va putea pastra in continuare jurisdictia asupra Insulei Serpilor. Daca merita ca Rusia sa se implice in disputa ucraineano-româna? Pravda considera ca da. Si nu din cauza resurselor de hidrocarburi din platoul continental al Marii Negre, ci pentru ca Ucraina este pentru ea la fel de „ruda” ca si Belarus. În plus, Rusia, prin implicarea sa, ar neutraliza sentimentele antirusesti din Ucraina si nu ar trebui pe viitor sa contracareze bazele militare NATO din Ucraina.
 
În ce fel Moscova ii poate ajuta pe „fratii slavi ucraineni”, se intreaba retoric Pravda si tot ea raspunde. În opinia ziaristilor rusi, in cazul unei decizii a CIJ in defavoarea Ucrainei, Rusia poate ridica problema Insulei Serpilor si a platoului continental din Marea Neagra la ONU, intrucât prin statutul sau in cadrul acestei organizatii ar putea asigura o victorie a Kievului in fata Bucurestilor.
Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.