Proiect european pentru IMM-uri

 
Initiativa Comisiei Europene (CE) pentru sectorul IMM-urilor din Uniunea Europeana, care are in vedere reducerea birocratiei, accesul simplificat la ajutorul de stat, introducerea TVA diferentiat, crearea „intreprinderii private europene”, a fost anuntata vineri (26 septembrie 2008) la Oradea, intr-o conferinta de presa, de europarlamentarul Iuliu Winkler. Potrivit eurodeputatului, CE a lansat, in luna iulie, un document care este pachetul legislativ pentru IMM-uri, denumit Small Business Act.
 
Acest pachet legislativ are doua componente importante: una legislativa, pe care CE si Parlamentul European o va adopta si va fi reglementare obligatorie pentru toate statele membre, si o a doua, care va aparea sub forma unor recomandari, care vor trebui adoptate de fiecare stat membru in parte. Initiativa se justifica prin actiunile de lobby mult mai intense, constatate in ultimii 2-3 ani, in favoarea intreprinderilor mici si mijlocii din Europa.
 
Este stiut ca aproape 23 de milioane de IMM-uri din UE sunt cele care au creat, in ultimii ani, 4/5 din locurile de munca nou create in UE, deci 80% din locurile de munca nou create dupa anul 2000 in UE. La o medie pe mia pe locuitori, România este la jumatatea mediei europene. „Probabil, ca orice guvern responsabil care va activa dupa decembrie va trebui sa ia masuri pentru a ajunge mai aproape de aceasta medie europeana, deoarece IMM-urile, fiind creatoare de locuri de munca, sunt de fapt la baza cresterii economice in UE. Unul dintre raspunsurile Uniunii Europene la criza globala este intarirea sectorului IMM”, a spus Winkler.
 
Printre masurile pe care le propune pachetul Small Business Act, legislatia pentru IMM-uri, vizeaza, in primul rând, accesul simplificat la ajutorul de stat. Masura, de competenta europeana, va avea impact nemijlocit asupra IMM-urilor din România, deoarece programele pentru IMM-uri, fie ca sunt finantate din bugetul statului, fie ca sunt finantate din fonduri europene, sunt supuse regulii ajutorului de stat.

 
„Evident ca un IMM nu poate sau ii este foarte greu sa intocmeasca o documentatie la fel de complicata ca si o mare companie când face o investitie sau o dezvoltare pentru ajunge la ajutor de stat. Sper ca pâna in primavara anului viitor se va legifera la Bruxelles simplificarea accesului la ajutorul de stat”, a precizat Winkler.
 
A doua masura, care va tine de competenta fiecarui stat membru, introduce o noua notiune juridica, anume „intreprinderea privata europeana”, in care se propune statelor membre sa legifereze un statut juridic al intreprinderii private europene. S-ar asigura astfel accesul pe piata, in prezent ingreunat, si s-ar atinge scopurile pietei comune. „Piata comuna unica de 480 de milioane de consumatori a Uniunii Europene functioneaza cu adevarat bine daca piedicile in calea comertului, in calea cooperarii economice, sunt desfiintate. O idee foarte buna, dar care sigur nu poate fi impusa de la Bruxellles, doar propusa fiecarui stat membru”, a afimat Winkler.
 
CE propune, de asemenea, introducerea TVA diferentiat, anume: TVA redus pentru serviciile furnizate in plan local si pentru serviciile cu consum mare de forta de munca. În peisajul economic, presarat de companii multinationale, lanturi de magazine, IMM-ul local trebuie si poate sa devina furnizor al companiei mari de pe piata. Ca sa faca acest lucru in conditii de eficienta, este stimulat prin TVA diferentiat, redus sau zero, in functie de decizia pe care o vor lua legiuitorii in primavara anului viitor.
 
Nu in cele din urma, se va reglementa domeniul platile intârziate, disciplina in plati. O directiva europeana mult intarita, care sa oblige toate statele membre la mai multa rigoare la plati, va fi de natura sa ajute IMM-urile. „Desigur ca mai avem multe de facut in domeniul IMM-urilor, dar daca masurile capata un cadru legal si vin de la Uniunea Europeana, experienta mea din ultimii ani, fie ca legiuitor, fie ca membru al guvernului, spune ca intotdeauna când exista un pic de presiune externa, Guvernul României performeaza mai bine”, a conchis europarlamentarul Winkler.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.