EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Tariceanu: Prioritatile României sunt sanatatea, dezvoltarea rurala si investitiile

0
 
Presedintele Partidului National Liberal (PNL), premierul Calin Popescu-Tariceanu, a identificat prioritatile imediate ale României ca fiind sanatatea, agricultura si dezvoltarea rurala si stimularea de investitii. Prezent vineri (26 septembrie 2008) la festivitatea de lansare a programului de guvernare a PNL, Tariceanu a reluat teza potrivit careia România ar putea deveni a saptea putere economica a Europei data fiind suprafata si potentialul ei natural.
 
„Am vazut foarte multe comentarii in legatura cu acest subiect. E un obiectiv ambitios, dar rezonabil. România e a saptea tara ca potential demografic si ca teritoriu din Europa si cred ca e indreptatita sa-si ocupe locul pe care il merita, altfel va fi o tara care va ramâne sub potentialul ei natural”, a spus liderul liberalilor. În opinia sa, acest obiectiv trebuie insotit de o serie de reforme.
 
„Pentru a atinge aceasta tinta strategica avem nevoie sa mergem pe doua directii. Prima e accentul pe pilonul educatie-cercetare. Fara un sector de educatie performant, România nu va putea sa devina cu adevarat competitiva. Al doilea element strategic este infrastructura”, a afirmat Tariceanu. El a aratat insa ca un astfel de obiectiv nu poate fi atins in cinci ani, ci „e nevoie de un ragaz de 10-15 ani”. Presedintele PNL a apreciat ca in acest moment România poate fi considerata un stat de drept data fiind aparteneta sa la NATO si Uniunea Europeana, dar si existenta economiei de piata.

 
De asemenea, liderul liberal a subliniat ca România a facut progrese si in domeniul justitiei. „Afirmarea statului de drept nu a fost usoara pentru ca au fost importante elemente legate de realizarea independetei justitiei. Pâna in 2004 influenta politica in justitie era una foarte importanta si frecventa”, a declarat Calin Popescu-Tariceanu. Presedintele PNL a mai aratat ca România se mai defineste ca stat de drept prin ruperea legaturilor dintre economic si politic, dar si prin independenta totala a presei.
 
Referindu-se la acest din urma subiect, Tariceanu a mentionat ca „in 2004 cea mai mare a presei scria la comanda”. Primul-ministru a vorbit si despre progresele din domeniul economiei de piata, amintind de cota unica, masura care „a generat o crestere economica fara precedent in istoria României”. În acest context, Calin Popescu Tariceanu a facut referire la „sistemul indulgentelor pentru clientela politica”. „Am anulat tot sistemul indulgentelor pentru clientela politica. Va aduc aminte ca era chiar legiferat sistemul de amânare, anulare a datoriilor si penalitatilor la plata catre diferitele bugete ale statului”, a explicat Tariceanu.
 
În plus, acesta a mentionat si progresele facute de România in domeniile institutional si social. Pe de alta parte, liderul PNL a criticat atitudinea „umila” pe care România a avut-o pâna de curând pe scena politica externa. „România a fost tot timpul intr-o pozitie umilitoare in care a trebuit sa fim impinsi de la spate ca sa facem reforme si progrese. Cred ca am depasit aceasta conditie umila in care tot timpul trebuia sa primim lectii. (…) Cred ca a sosit momentul sa aratam ca suntem o tara capabila sa stea pe picioarele ei si sa-si asume obiective vizionare, de ambitie”, a aratat Calin Popescu-Tariceanu.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.