Un trio de dame in fruntea Israelului

0
 
Cu Dalia Itsik prezidând Knessetul si Dorit Beinish in fruntea Curtii Supreme, mai lipsea doar Tzipi Livni in fruntea guvernului. Daca noua presedinta a partidului de centru Kadima, Tzipi Livni, are succes in eforturile sale de a forma noul guvern, Israelul va deveni prima tara din lume cu trei femei in fruntea puterilor executive, legislative si judiciare, noteaza ziarul La Vanguardia.
 
În tara se vobeste deja de un tsunami feminin in politica statala si municipala, ceea ce este exagerat având in vedere ca in Knesset (Parlamentul) doar 15% sunt deputate, iar in primarii reprezentarea lor nu depaseste 1%. De fapt, in anii 70 Israelul a avut un prim-ministru femeie, Golda Meir, care obisnuia sa spuna ca aceasta conditie nu a impiedicat-o „in ascensiunea sa la presedintia guvernului”.
 
Desi atunci lidera laburista se identifica cu femeile muncitoare, ea a recunoscut in autobiografia ei „Viata mea”: „Nu ma impresioneaza feministele care ard sutiene, urasc barbatii sau fac campanie impotriva maternitatii”. Desi Israel ar putea avea un trio de dame in fruntea sa, tara ramâne pe locul 82 pe lista mondiala a reprezentarii femeilor in politica. Într-o tara unde apararea este una din principalele prioritati, exista sectoare ample care prefera sa aiba la putere politicieni care si-au facut un trecut in armata.
 
În ultimii 2 ani, totusi, Dalia Itsik (Kadima) a fost aleasa presedinta Knessetului, pâna la exercitarea chiar a functiei de sef de stat intre Moshe Katzav si actualul presedinte, Shimon Peres. În timp ce judecatoarea Dorit Beinish a fost numita presedinta Curtii Supreme si, prin urmare, maxima autoritate judiciara a tarii. Analistii politici sunt de parere ca ambele, Itsik y Beinish, au fost alese, nu pentru ca sunt femei, ci in pofida conditiei lor.
 
Marcantul om politic laburist Colette Avital, care si-a propus canditatura la postul de presedinte al Israelului alaturi de Shimon Peres, dar care a fost invinsa de acesta este de parere ca „ceva se schimba in societate. „De fapt, in tari precum Spania exista o majoritate feminina in Consiliul de Ministri iar numirea unei femei in vârsta de 37 de ani in fruntea Ministerului Apararii, a avut o repercusiune directa de cealalta parte a Mediteranei”.
 
Si a adaugat: „Alegerea lui Tzipi Livni in fruntea Kadima a suscitat o schimbare reala, iar triumviratul alaturi de Itsik si Beinish va demonstra ca femeile „sunt capabile de multe si ca nu este nevoie de un general sa guverneze tara”. Noua candidata la postul de premier afirma ca are incredere in "intuitia feminina". În biroul sau exista colege veterane in Mossad care, contrar ei, au ramas timp de ani in serviciile secrete, dar au abandonat institutia pentru a fi alaturi de ea si a o ajuta in campanie.
 
Una dintre ele aminteste ca recent in calitatea sa de titulara a Externelor, Livni a numit-o in delicatul post de ambasador la ONU pe profesoara universitara Gabriela Shalev. Unii spun ca este vorba de solidaritate feminina, având in vedere ca Itsik este cea care a reusit sa-l convinga pe rivalul lui Livni din Kadima, Shaul Mofaz, sa revina in politica, sub pretextul ca „este prea valoros pentru a-l pierde”.
 
Scriitoarea Avirama Golan este de parere ca cu doi generali – Barak si Mofaz – alaturi, civila Livni intareste mesajul ca pacea, nu razboiul, este necesara pentru a asigura supravietuirea Israelului. În politica internationala apar tot mai multe femei, iar unele cu rezultate evidente precum cancelarul german Angela Merkel, care guverneaza tara cu naturalete. Exista si precedente remarcabile precum Margaret Thatcher sau Indira Gandhi. Însa in ultimul timp numarul femeilor in posturi de decizie a crescut progresiv dar ferm. Cazul cel mai recent este cel al lui Sarah Palin, in SUA.
 
Femei inteligente au fost intotdeauna, doar ca acum sunt mai vizibile. Patrunderea pe piata muncii a femeilor a permis descoperirea unor capacitati feminine care mult timp au stat ascunse. Este insa clar ca exista multe femei care joaca doar un rol decorativ in politica. În parte este vina barbatilor care nu le vor decât pentru asa ceva, dar si a femeilor pentru ca accepta. Este o practica care nu le face onoare, pentru ca obiectivul final nu este unul serios. Pâna la urma sa conduca cine merita, pentru ca daca nu va fi asa meritul femeilor care intr-adevar valoreaza va ramâne public camuflat.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.