37 de producători auto vor primi 38 milioane de lei pentru etapa a doua a Programului „Rabla”

 
Un număr de 37 de producători, importatori de autoturisme şi distribuitori autorizaţi ai acestora vor primi în total 37,73 de milioane de lei pentru derularea celei de-a doua etape a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, care va începe miercuri, 1 octombrie, şi se va încheia pe 12 decembrie, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).
 
Această sumă, necesară pentru achiziţionarea a 12.576 de autoturisme noi, a rămas nedistribuită din prima etapă a programului "Rabla" şi a fost repartizată producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi ai acestora, care au utilizat cel puţin 80% din suma contractată în prima etapă. Redistribuirea sumelor rămase neutilizate în prima etapă a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, derulată în intervalul 1 iulie – 25 septembrie 2008, a fost aprobată în şedinţa Comitetului Director al Administraţiei Fondului pentru Mediu, întrunită vineri (26 septembrie 2008).
 
Conform prevederilor OUG nr. 55/2008 privind reluarea pentru anul 2008 a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional şi a Ordinului ministrului Mediului şi Dezvoltării Durabile nr. 535/2008 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind modalităţile de aplicare a OUG nr. 55/2008, în etapa a II-a au rămas în Program numai producătorii, importatorii de autoturisme şi reprezentanţii autorizaţi ai acestora, care au utilizat cel puţin 80% din suma contractată anterior.
 
Persoanele interesate de achiziţionarea unui autoturism prin acest program vor avea de ales între mărcile Citroen, Mazda, Daewoo, Fiat, Ford, Hyundai, Mitsubishi, Kia, Opel, Chevrolet, Peugeot, Nissan, Honda, Lada, Sizuki, Toyota, Subaru, Skoda, Seat, Audi Volkswagen.
 
În anul 2008, pentru implementarea acestui program a fost alocată, din Fondul pentru mediu, suma de 120 milioane lei, pentru scoaterea din uz a unui număr de 40.000 autoturisme, din care s-a utilizat în prima etapă, suma de 73.953.000 lei, aferentă achiziţionării a 24.651 de autoturisme.
 
Potrivit ordonanţei de urgenţă privind reluarea pentru anul 2008 a programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, orice proprietar sau moştenitor al unui autoturism uzat având o vechime de cel puţin 12 ani de la anul fabricaţiei, aflat în stare de funcţionare, şi a cărui primă înmatriculare în România a avut loc până la data de 31 decembrie 2006, inclusiv, poate beneficia de o primă de 3.000 de lei pentru achiziţionarea unui autoturism nou.
 
Proprietarul autoturismului vechi trebuie să se decidă ce maşină doreşte să-şi achiziţioneze şi, în consecinţă, să se înscrie la unul dintre producătorii validaţi. Acesta îi eliberează persoanei fizice o notă de acceptare valabilă 30 de zile calendaristice de la eliberare – aceasta reprezentând dovada înscrierii în program. Valabilitatea notei de acceptare nu trebuie să depăşească data de 5 decembrie.
 
La expirarea valabilităţii notei de acceptare, producătorul validat poate scoate din evidenţa sa persoana fizică respectivă, iar cetăţeanul pierde dreptul de a participa la program, dacă nu depune documentele necesare la producătorul validat în termen, producătorul validat având dreptul de a redistribui locul vacant altei persoane fizice.
Autoturismele noi comercializate în cadrul programului "Rabla" pot fi achitate integral sau în rate, nefiind permisă achiziţionarea în sistem leasing.
 
Obiectivul programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional vizează diminuarea poluării prin scoaterea din uz a autoturismelor vechi, proprietate a persoanelor fizice române, cu nivel de poluare ridicat. Astfel, anul acesta, 40.000 de cetăţeni au posibilitatea să-şi înlocuiască maşinile vechi cu unele noi, în scopul încadrării emisiilor în valorile-limită admise la nivel european.
Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!