38 milioane de lei pentru „Rabla”

 
Un numar de 37 de producatori, importatori de autoturisme si distribuitori autorizati ai acestora vor primi in total 37,73 de milioane de lei pentru derularea celei de-a doua etape a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national, care va incepe miercuri, 1 octombrie, si se va incheia pe 12 decembrie, potrivit Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).
 
Aceasta suma, necesara pentru achizitionarea a 12.576 de autoturisme noi, a ramas nedistribuita din prima etapa a programului „Rabla” si a fost repartizata producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor autorizati ai acestora, care au utilizat cel putin 80% din suma contractata in prima etapa. Redistribuirea sumelor ramase neutilizate in prima etapa a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national, derulata in intervalul 1 iulie – 25 septembrie 2008, a fost aprobata in sedinta Comitetului Director al Administratiei Fondului pentru Mediu, intrunita vineri, 26 septembrie.
 
Conform prevederilor OUG nr. 55/2008 privind reluarea pentru anul 2008 a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national si a Ordinului ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile nr. 535/2008 pentru aprobarea Instructiunilor privind modalitatile de aplicare a OUG nr. 55/2008, in etapa a II-a au ramas in Program numai producatorii, importatorii de autoturisme si reprezentantii autorizati ai acestora, care au utilizat cel putin 80% din suma contractata anterior.
 
Persoanele interesate de achizitionarea unui autoturism prin acest program vor avea de ales intre marcile Citroen, Mazda, Daewoo, Fiat, Ford, Hyundai, Mitsubishi, Kia, Opel, Chevrolet, Peugeot, Nissan, Honda, Lada, Sizuki, Toyota, Subaru, Skoda, Seat, Audi Volkswagen. În anul 2008, pentru implementarea acestui program a fost alocata, din Fondul pentru mediu, suma de 120 milioane lei, pentru scoaterea din uz a unui numar de 40.000 autoturisme, din care s-a utilizat in prima etapa, suma de 73.953.000 lei, aferenta achizitionarii a 24.651 de autoturisme.

 
Potrivit ordonantei de urgenta privind reluarea pentru anul 2008 a programului de stimulare a innoirii parcului auto national, orice proprietar sau mostenitor al unui autoturism uzat având o vechime de cel putin 12 ani de la anul fabricatiei, aflat in stare de functionare, si a carui prima inmatriculare in România a avut loc pâna la data de 31 decembrie 2006, inclusiv, poate beneficia de o prima de 3.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou.
 
Proprietarul autoturismului vechi trebuie sa se decida ce masina doreste sa-si achizitioneze si, in consecinta, sa se inscrie la unul dintre producatorii validati. Acesta ii elibereaza persoanei fizice o nota de acceptare valabila 30 de zile calendaristice de la eliberare – aceasta reprezentând dovada inscrierii in program. Valabilitatea notei de acceptare nu trebuie sa depaseasca data de 5 decembrie.
 
La expirarea valabilitatii notei de acceptare, producatorul validat poate scoate din evidenta sa persoana fizica respectiva, iar cetateanul pierde dreptul de a participa la program, daca nu depune documentele necesare la producatorul validat in termen, producatorul validat având dreptul de a redistribui locul vacant altei persoane fizice. Autoturismele noi comercializate in cadrul programului „Rabla” pot fi achitate integral sau in rate, nefiind permisa achizitionarea in sistem leasing.
 
Obiectivul programului de stimulare a innoirii parcului auto national vizeaza diminuarea poluarii prin scoaterea din uz a autoturismelor vechi, proprietate a persoanelor fizice române, cu nivel de poluare ridicat. Astfel, anul acesta, 40.000 de cetateni au posibilitatea sa-si inlocuiasca masinile vechi cu unele noi, in scopul incadrarii emisiilor in valorile-limita admise la nivel european.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.