Criza bancara a atins Europa

 
Pentru prima oara un concern financiar german cotat la DAX ameninta sa intre in vâltoarea crizei financiare, in timp ce concernul de asigurari Fortis este salvat de statele Benelux cu suma de 11 miliarde de euro, scrie ziarul austriac Die Presse. Criza bancara a atins iata si Europa. Compania pentru finantarea investitiilor imobiliare Hypo Real Estate (HRE), cu sediul la Muenchen, are acum nevoie de sprijinul altor banci iar la Bruxelles are loc o actiune concertata a statelor Benelux pentru salvarea bancii olandezo-belgiene Fortis.
 
În acelasi timp, la Londra, banca specializata pe credite ipotecare Bradford&Bingley (B&B) se afla, conform mass-media, in curs de dezmembrare si seminationalizare, banca spaniola Santander urmând se pare sa preia reteaua acesteia de filiale si afacerile cu clientela marunta. Guvernele Belgiei, Olandei si Luxemburgului au sarit in ajutorul concernului financiar Fortis, confruntat cu probleme, cu o suma de 11,4 miliarde de euro, premierul belgian Yves Leterme declarând duminica seara târziu ca gigantul bancar si de asigurari va fi partial nationalizat.
 
Belgia va cumpara in acest sens 49% din actiunile Fortis, la pretul de 4,7 miliarde de euro, adauga Leterme. Luxemburgul va prelua si el, la suma de 2,5 miliarde de euro, 49% din actiunile Fortis Bank Luxemburg iar Olanda a investit 4 miliarde de euro pentru cumpararea a 49% din actiunile Fortis Holding Olanda. Potrivit lui Leterme, Fortis va fi astfel obligata sa renunte la participatia sa la banca olandeza ABN Amro, achizitionata anul trecut de concernul Fortis, dupa o lupta acerba cu concurentii.
 
Pentru Hypo Real Estate si subsidiarele sale, printre care compania de finantari pentru sectorul public Depfa, vor fi puse la dispozitie de catre un grup de institutii financiare germane linii de creditare pe termen scurt si mediu in valoare de „mai multe miliarde de euro”, asa cum a facut cunoscut banca din Muenchen in noaptea dinspre luni. Presedintele boardului HRE, Georg Funke, vede in injectia financiara o pavaza in fata „pietelor monetare internationale in mare parte nefunctionale la ora actuala”.
 
Mai inainte vreme devenise deja public faptul ca HRE, cotat la DAX, se confrunta cu probleme de refinantare, fiind nevoie de o garantie in caz de incapacitate de plata de câteva zeci de miliarde de euro. Revista Financial Times Deutschland anuntase chiar faptul ca finantatorul imobiliar din Muenchen este amenintat de colaps din cauza problemelor masive in materie de lichiditati, fiind improbabil ca acesta sa poata face fata uriasei sume de bani. Responsabilitatea pentru situatia HRE o poarta, conform publicatiei germane, speculatiile intreprinse de subsidiara sa Depfa.
 
Piata pentru Depfa este moarta asa cum reiese din surse financiare, pentru refinantari fiind acum nevoie sa stea HRE ca garant. HRE a preluat in vara lui 2007 Depfa, la suma de cinci miliarde de euro, miscare celebrata la vremea respectiva drept o lovitura surpriza. Banca britanica de credite ipotecare B&B va fi la rândul ei dezmembrata si partial nationalizata.
 
Conform informatiilor din mass-media, pentru a evita o prabusire, contribuabilii sunt cei care vor urma sa raspunda pentru obligatiile in valoare de 63 de miliarde de euro ale bancii, dintre care 52 de miliarde sub forma de ipoteci cu risc ridicat. Banca spaniola Santander a anuntat deja ca va prelua partea de depozite si reteaua de filiale a bancii britanice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.