Executivul UE va extinde taxele asupra importurilor de incaltaminte provenind din China si Vietnam

 
Comisia Europeana urmeaza sa extinda taxele anti-dumping asupra importurilor de incaltaminte provenind din China si Vietnam, in pofida faptului ca majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au solicitat ridicarea acestor taxe, relateaza in editia sa de luni (29 septembrie 2008) cotidianul britanic Financial Times.
 
Comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, a lasat sa se inteleaga ca taxele anti-dumping impuse in urma cu doi ani importurilor de incaltaminte de provenienta chineza sau vietnameza vor fi mentinute, cel putin pe termen scurt. Ridicarea acestor taxe ar putea fi luata in discutie cel mai devreme in primavara anului viitor, desi 15 dintre cele 27 de tari membre ale forului comunitar s-au pronuntat pentru ridicarea taxelor anti-dumping aplicate produselor chineze si vietnameze.
 

Mandelson a explicat ca legislatia UE ii lasa putine optiuni in acest caz, pentru ca eliminarea taxelor anti-dumping pentru incaltamintea importata din China si Vietnam ar expune producatorii europeni din domeniu unor riscuri economice majore. „Regula mea este ca aplic regulile. Normele europene inseamna ca nu exista nicio alternativa in cazul in care exista o cerere justificata si sustinuta de probe din partea industriei europene de profil. Daca as incerca sa inventez flexibilitatea pentru a ocoli aceste norme, as da gres”, a spus oficialul Comisiei Europene.
 
Asociatiile producatorilor de incaltaminte din Italia si alte state membre ale UE, care s-au pronuntat pentru prelungirea aplicarii taxelor anti-dumping asupra importurilor provenind din China si Vietnam, au amenintat cu actionarea in judecata a lui Peter Mandelson daca acesta va decide ridicarea acestor taxe. Nivelul taxelor asupra importurilor europene de incaltaminte chinezeasca se ridica la 16,5% si asupra celor de provenienta vietnameza la 10%.
 
Taxele au fost impuse dupa discutii aprinse intre statele membre ale Uniunii, tarile din flancul sudic sustinând ca aceste taxe trebuie sa se aplice pe o perioada initiala de 5 ani, dupa care poate fi analizata posibilitatea reducerii perioadei. Executivul UE a mentionat, in urma cu câteva zile, ca numarul cazurilor de taxe anti-dumping in vigoare in UE este relativ mic in 2008 in comparatie cu anii precedenti, adauga publicatia britanica.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.