EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Impactul încetinirii creşterii în zona euro asupra României va fi foarte redus

 
Impactul încetinirii creşterii economice în zona euro asupra unor ţări ca România şi Polonia va fi foarte redus, datorită cererii interne solide din aceste ţări, potrivit celui mai recent raport elaborat de către analiştii Erste Group.
Analiştii Erste Group spun că o scădere cu un procent a creşterii în zona euro ar duce la o scădere a ritmului de creştere economică de o jumătate de procent în zona Europei Centrale şi de Est (ECE). Cu toate acestea, există diferenţe semnificative între ţările ECE, luate individual.
 
"Dacă presupunem că zona euro prezintă o dezvoltare uniformă, s-ar ajunge la creşterea PIB al Poloniei de aproximativ 4-4,5%, în timp ce România ar atinge un nivel de 5-6%. Economiile deschise precum cele din Ungaria şi Republica Cehă s-ar confrunta cu siguranţă cu o situaţie mai gravă", se arată în raport.
 
Totuşi, analiştii Erste Group consideră că evoluţia din ţările dezvoltate ale Europei este modelată în mare de atitudini şi presupun că scăderea preţurilor mărfurilor şi presiunea corespunzătoare unei inflaţii reduse (eventual chiar însoţită de o scădere a ratei dobânzii) ar putea îmbunătăţi puterea de cumpărare şi disponibilitatea de a cheltui încă din cel de-al doilea trimestru al anului 2009.
 
Economia zonei euro nu este la limita recesiunii şi nu are nevoie de un program major de cheltuieli pentru a încuraja creşterea economică, a declarat, la jumătatea acestei luni, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care este şi preşedintele Eurogrupului.
 
Temerile referitoare la intrarea în recesiune a economiei europene au crescut după ce Oficiul european de Statistică (Eurostat) a anunţat recent că Produsul Intern Brut al zonei euro a scăzut cu 0,2% în trimestrul al doilea al acestui an faţă de primul trimestru, pe fondul încetinirii economiei mondiale şi creşterii preţurilor la petrol şi alimente.
 
Comisia Europeană şi-a revizuit, recent, în scădere estimările de creştere pentru zona euro în 2008, la 1,3% de la 1,7% anterior, şi a avertizat că zona euro va evita la limită intrarea în recesiune, definită drept două trimestre consecutive de creştere economică negativă.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata