Bancile europene la ananghie

 
Daca acum câteva zile criza bancara era apreciata de ministrul german de finante Peer Steinbrueck drept o problema a Americii, acum ea s-a napustit cu forta asupra Europei, statul intervenind masiv pentru a impiedica o prabusire, scriu cotidianul german Frankfurter Rundschau si cel olandez Het Parool.
 
Statul a intervenit in cazul concernului financiar belgiano-olandezo Fortis, al bancii britanice pentru credite de constructii Bradford&Bingley sau al banci islandeze Glitnir Bank, in timp ce compania de credite imobiliare Hypo Real Estate din Muenchen supravietuieste doar datorita unei garantii de stat.
La toate acestea se adauga prabusirile actiunilor bancilor la Bursele europene. Luni, a fost rândul actiunilor Commerzbank, cea de-a doua mare institutie bancara a Germaniei, titlurile bancii inregistrând la Bursa, dupa-amiaza târziu, o scadere cu 20%.
 
Caderea este pusa de analisti pe seama faptului ca Eurohypo, o companie de finantari imobiliare aflata in posesia concernului bancar, este un concurent direct al Hypo Real Estate, care abia a scapat de un faliment. Investitorii s-au temut evident ca si Eurohypo ar putea avea probleme, opina Sebastian Reuter, analist la banca privata Hauck&Aufhaeuser. Totusi, el considera aceasta cadere a cursului drept exagerata.

 
Diferenta majora, spune el, este aceea ca Eurohypo, se poate refinanta partial prin intermediul Commerzbank, in timp ce Hypo Real Estate depinde mai mult de piata de capital. Cursurile in scadere ale titlurilor bancare au facut ca indicele Dax sa coboare in apropiere de inchiderea Bursei cu 4%, la un total de 5821 de puncte. Perdantii zilei au fost reprezentati de Hypo Real Estate (-73%), Commerzbank (-21%) si Postbank (-20%). Deutsche Bank a pierdut „doar” 9%.
 
Un alt aproape faliment a facut Europa de Vest sa-si tina respiratia. Este vorba despre concernul financiar belgiano-olandez Fortis, care anul trecut a participat la preluarea agresiva a concurentului olandez ABN Amro si care a putut fi salvat doar datorita unei injectii financiare din Belgia, Olanda si Luxemburg. Statele Benelux preiau astfel 49% din afacerile bancii, la pretul de 11,2 miliarde euro, solicitând in schimb ca banca sa vânda partile cumparate de la ABN.
 
Zvonurile ca ING ar intentiona sa cumpere de la Fortis actiunile ABN Amro s-au dovedit insa neintemeiate, conform ziarului olandez Het Parool responsabilii de la ING afirmând luni seara ca o preluare a actiunilor cumparate de Fortis de la ABN Amro nu corespunde obiectivelor financiare ale concernului de asigurari in conditiile actuale ale pietei. Acest aproape faliment a lasat urme la Bursa, titlurile companiei franco-belgiene finantatoare a sectorului public Dexia si ale bancii franceze de investitii Natixis pierzând temporar o treime din valoare.
 
Despre cele doua institutii bancare s-a spus ca au nevoie de capital proaspat pentru a face fata pierderilor inregistrate de subsidiarele lor din SUA. Mai ales in cazul Dexia este foarte probabila o interventie a statului, cu atât mai mult cu cât institutia bancara acorda imprumuturi comunitatilor si organismelor locale din Franta si Belgia. Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, asigura chiar inainte de summitul bancar de la Paris de azi, ca CDC (Caisse des Depots et Consignations – Casa de Depuneri si Consemnatiuni, institutie financiara publica a Frantei, creata in 1816, n.red.) ca actionar important la Dexia „isi va exercita responsabilitatile”.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.