Barroso indeamna guvernul român sa inaspreasca politicile fiscale

 
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso a indemnat guvernul român, in cursul intrevederii avute marti (30 septembrie 2008) cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, sa isi inaspreasca politicile fiscale, in contextul actualei crize financiare globale.
 
„Presedintele Barroso l-a informat pe premierul Tariceanu in legatura cu eforturile Comisiei de a spori coordonarea la nivelul Uniunii Europene si in plan international pentru a stabiliza pietele financiar si l-a incurajat pe premier sa continue cu o serie de reforme urgente in România, vizând inasprirea politicilor fiscale si reducerea birocratiei”, a declarat purtatorul de cuvânt al CE, Mark Gray, in urma intâlnirii.
 

Seful executivului comunitar i-a vorbit premierului Tariceanu despre apropiata reuniune organizata de presedintia franceza a UE, la care vor lua parte membrii europeni ai G8, impreuna cu presedintele Comisiei Europene, al Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, pentru a analiza care sunt directiile de actiune comuna la nivel comunitar in vederea diminuarii impactului crizei financiare din Statele Unite asupra Europei.
 
În opinia premierul Tariceanu, exprimata intr-o conferinta de presa organizata la Bruxelles dupa intrevederea cu seful CE, sistemul bancar din România nu da deocamdata semne de slabiciune, insa efectele crizei globale se vor resimti si asupra economiei românesti.
 
„În momentul de fata, nu sunt semnale de slabiciune in sistemul bancar românesc. Un lucru este cert, si anume ca criza financiara va avea efecte asupra economiei inclusiv in România, prin simplul element al crizei de lichiditati care se resimte, al faptului ca ratele dobânzilor vor creste, cu alte cuvinte creditul se va scumpi si acest lucru va avea o influenta asupra investitiilor si, implicit, asupra dezvoltarii economice.
Însa, asa cum spuneam, nu exista semnale de slabiciune la nivelul sistemului bancar românesc, care are prin BNR un sistem de reglementare strict, bine pus la punct si care este bazat pe prudenta, asa cum e bine sa procedeze in domeniul bancar”, a spus Calin Popescu-Tariceanu.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.