Caravana de informare a Uniunii Europene in Neamţ

 
Caravana de informare a Uniunii Europene în România intitulată "Cetăţenia europeană nu înseamnă simple cuvinte, ci drepturi concrete" va poposi  miercuri (1 octombrie 2008) în municipiul Piatra Neamţ.
Evenimentul se va desfăşura, între orele 10,00 şi 18,00, în Piaţa Petrodava, în faţa Bibliotecii Judeţene "G.T.Kirileanu".
 
Campania de informare se desfăşoară în perioada 24 septembrie – 4 octombrie, în toate judeţele din ţară, în fiecare zi din această perioadă având loc manifestări simultan în 4 oraşe. Campania este organizată de Fundaţia "Familia şi Ocrotirea Copilului", desemnată de Comisia Europeană.
 
În judeţul Neamţ, partenerii acestei organizaţii sunt Prefectura, Inspectoratul Şcolar, Direcţia pentru Tineret, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Centrul Regional de Informare Europeană al Bibliotecii Judeţene "G.T.Kirileanu", Biroul judeţean pentru Romi, Primăria Piatra Neamţ şi Consiliul Judeţean.

 
La stand vor avea loc sesiuni interactive de informare, cu o durată de 20 de minute. Sesiunile, ce se vor desfăşura pe toată durata zilei, vor începe cu un joc interactiv, vor continua cu posibilitatea participanţilor de a cere buletine de răspuns şi se vor termina cu distribuirea de broşuri, postere, cărţi şi cadouri.
 
Broşurile informează cetăţenii asupra drepturilor fundamentale ale omului, enumerate în tratatele europene – dreptul la integritatea persoanei şi interzicerea torturii – care se raportează la conceptul de demnitate, respectul pentru viaţa privată, libertatea de exprimare şi informare – care au corespondent în conceptul de libertate, nondiscriminarea şi drepturile copilului – care fac referire la conceptul de egalitate, dreptul la condiţii de muncă echitabile şi corecte precum şi interzicerea muncii la copii – cu referinţă în conceptul de solidaritate, dreptul la un proces echitabil şi la prezumţia de nevinovăţie – referitor la cel de justiţie.
 
În ceea ce priveşte drepturile cetăţeanului, în particular, orice cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene este şi cetăţean al Uniunii Europene şi beneficiază de drepturi specifice.
Acest lucru implică dreptul de a vota şi a candida la alegerile locale şi europene în statul membru în care cetăţeanul rezidă, chiar dacă acesta nu este statul de origine, dreptul de a beneficia de o bună administraţie a instituţiilor europene şi accesul la documentele lor, dreptul de a adresa petiţii Parlamentului European şi de a depune plângeri în legătură cu gestionarea instituţiilor europene, dreptul la protecţia consulară în orice stat membru UE, în cazul unor probleme întâlnite într-un stat în care ţara nu este reprezentată.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.