Colaborare mafiota intre români si albanezi

 
Directia Investigativa Antimafia (DIA) lanseaza alarma privind agresivitatea tot mai puternica a criminalitatii straine si existenta unor legaturi intre crima organizata straina si cea italiana, noteaza Il Messaggero. „Sistemul sigurantei – potrivit documentului prezentat de DIA in Parlament – se confrunta din ce in ce mai des cu un tip de criminalitate multietnica”, in special româna si albaneza, care opereaza intr-un „spectru amplu de infractiuni”, care merg de la traficul cu fiinte umane la contrafacere de obiecte si la spalare de bani, trecând prin traficul de droguri si arme.
 
În gestionarea activitatilor ilicite legate de traficul si exploatarea fiintelor umane, criminalii albanezi „rezulta a fi tot mai frecvent in alianta cu subiecti români”. În ce priveste prostitutia, potrivit DIA, „se constata o impartire neta a sarcinilor: românii se ocupa de gasirea tinerelor femei in patria-mama sau in vecina Republica Moldova, in timp ce albanezii par interesati mai mult de gestionarea logistica a exploatarii acestor fiinte”.
 
DIA observa ca modalitatile de gestionare a prostitutiei, „care continua sa aiba loc prin utilizarea violentei si a amenintarilor cu represalii fata de membrii familiilor victimei, constituie sisteme care, in multe cazuri, dau nastere la o adevarata aducere in stare de sclavie”. Supravegherea si controlarea prostituatelor si a „locurilor de ademenire” , intre altele, „provoaca conflicte violente intre diferitele bande etnice care isi contesta suprematia, conflicte care se incheie adesea prin eliminarea fizica a adversarului”.
 
Odata cu cresterea numarului de imigranti români in Italia, favorizata de intrarea României in Uniunea Europeana, s-a manifestat „o crestere a infractionalitatii, in special furturi, comise in general de bande restrânse de tineri, de autovehicule si motociclete care apoi sunt reciclate in tara de origine a acestor tineri sau in alte tari din Europa de Est”. De asemenea, sunt destul de des intâlnire cazurile de „clonari de carti de credit” si „furturile de cabluri din cupru”.
 
Se inregistreaza in continuare o tendinta destul de accentuata – mai precizeaza raportul DIA – spre „furturi in general precum si jafuri comise de criminali români, mai ales impotriva unor persoane in vârsta, acte ce continua sa fie marcate de folosirea unei violente iesite din comun si care, in unele cazuri, se incheie cu rezultate sângeroase, omucideri si violente sexuale”.
 
În legatura cu criminalitatea albaneza, raportul DIA precizeaza ca aceasta se axeaza mai mult pe traficul cu stupefiante si ca furnizorii de droguri ramân „pe cât posibil in tara-mama” de unde prin „telefoane mobile active la operatori din mai multe tari reusesc sa gestioneze relatiile dintre diferitele canale de aprovizionare si de traficanti”. Criminalitatea magrebiana confirma ascensiunea sa treptata in panorama criminala nationala, infractiunile cele mai importante comise de nord-africani fiind „favorizarea imigratiei clandestine, infractiuni contra patrimoniului si distribuirea de monede false”.
 
De asemenea, exista elemente care atesta „relatii intre criminalitatea magrebiana si celulele teroriste islamice”, se mai arata in raport. În sfârsit, potrivit DIA, exista dovezi privind colaborarea dintre organizatiile criminale italiene si cele straine in diferitele lor forme. „Grupurile de diferite nationalitati, profitând de punctele slabe ale spatiului juridic international, coopereaza in mod activ pentru a-si atinge obiectivele lor ilicite, si in acest context se considera importante conexiunile existente si dovedite intre diferitele grupari criminale mafiote italiene si cele straine”, mai subliniaza DIA.
Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.