Constructorii români din Italia câstiga minim 8,49 euro pe ora

 
Câstigul minim net pe care il primeste un muncitor român necalificat in Italia, in domeniul constructiilor, era de 8,49 euro pentru o ora de lucru, dupa primele cinci luni ale anului 2008, a declarat Daniel Alexandru Galusca, operator la sindicatul italian FENEAL – UIL. FENEAL este Federatia Nationala a Muncitorilor din Constructii Derivate si Lemn, iar UIL este sindicatul italian de apartenenta.
 
Muncitorul român care incheie acorduri personale cu angajatorul si care este, astfel, privat de o parte dintre drepturile legale, are un câstig net de 3,5 euro pe ora, potrivit datelor furnizate de reprezentantul FENEAL. Legal, un muncitor român necalificat este platit pentru orele suplimentare cu 10,94 euro, pentru o ora de lucru. Pentru cel mai inalt nivel de calificare (patru), câstigul net este de 10,59 euro pe ora, dupa primele cinci luni ale anului, iar orele suplimentare se platesc cu 13,77 euro.
 
În 2007, o firma mare platea un muncitor cu cel putin de 8,02 euro pe ora. Programul este de opt ore pe zi. Ora suplimentara de lucru se platea cu 10,33 euro. O ora de lucru in week-end inseamna 9,77 euro. Într-o firma mica, patronul ii platea muncitorului cel putin 7,60 de euro pe ora de lucru. Impozitul pe care-l platea angajatul era de 23%, conform FENEAL. „Muncitorii români care intâmpina probleme sunt cei care lucreaza prin firmele românesti.
 
Când vin in aceasta tara nu cunosc limba italiana si nu isi cunosc drepturile. Astfel, vin platiti sub nivel contractual, prin transfer. Lucreaza pe santiere si sunt cazati in camere mici in care stau inghesuiti, fiind platiti cu mult mai putin decât muncitorii italieni”, a explicat reprezentantul FENEAL. Potrivit declaratiilor sale, firmele mari italiene respecta drepturile angajatilor, indiferent de nationalitate.

 
„Însa muncitorii români care au probleme sunt cei care lucreaza pentru firme mici, cu un numar de angajati cuprins intre unu si 15 muncitori. Românii prefera sa câstige un euro in plus pe ora prin contracte de tipul acordurilor personale. De fapt, acestia pierd 10 – 20 de euro la ora, prin renuntarea la concediu, la al treisprezecelea salariu, la alocatia in baza orelor lucrate si la pensie”, a explicat Daniel Galusca.
 
În sindicatul FENEAL s-au inscris, pâna in prezent, 2.000 de muncitori straini, dintre care 30 – 40% sunt români, potrivit sursei citate. Numarul muncitorilor straini care lucreaza in domeniul constructiilor, legal, in Italia, se ridica la 18.500. Jumatate dintre acestia sunt români. „Românii nu sunt discriminati de italieni, iar presa româneasca exagereaza mediatizând in exces anumite cazuri. Iar in situatiile in care sunt discriminati, acest lucru este cauzat de infractorii români sau rromi.
 
Trebuie sa se tina cont, insa, de faptul ca motivul pentru care italienii nu pot stopa problema hotilor este lipsa unui cadru legislativ mai strict”, a declarat Daniel Alexandru Galusca. Jumatate dintre denunturile muncitorilor români care reclama abuzuri ale angajatorului realizate prin intermediul sindicatului sunt facute de români. „Anual, se depun intre 200 si 250 de denunturi. Sunt cazuri in care nu se acorda despagubirile solicitate nici cu sentinta de la Judecatorie”, a afirmat Daniel Galusca.
 
Printre constructiile la care au lucrat muncitorii români se numara trenul de mare viteza Torino-Milano. Jumatate dintre muncitorii care au realizat lucrarea au fost români. De asemenea, românii au participat la constructia amplasamentelor pentru derularea Olimpiadei din Torino, precum stadionul olimpic, patinoarul de la Pala-Vela, Palazzo Oval – pista pentru patinaj viteza, La Sestrier – hoteluri si piste de schi. Peste 50% dintre muncitori au fost straini, printre care si români, conform sursei citate.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.