De la 1 octombrie, funcţionează numai numerele de telefonie fixă din 10 cifre

 
Începând cu data de 1 octombrie 2008, abonaţii furnizorilor de servicii de telefonie fixă vor putea fi apelaţi doar prin formarea întregului număr naţional de 10 cifre (prefix + număr local), pentru toate apelurile locale sau naţionale.
 
Apelurile către numerele de telefon fix formate fără prefix nu mai funcţionează. Dacă până în prezent cei care formau numărul fără prefix erau avertizaţi că numărul are un nou format, începând de mâine, vor fi doar informaţi printr-un mesaj că numărul pe care l-au format nu este alocat sau vor primi tonul special pentru numere inexistente.
Atât numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, cât şi numerele de telefonie mobilă îşi vor păstra formatul actual.
 
S-a modificat şi formatul numerelor scurte, apărând o diferenţă clară între numerele pentru servicii de interes public la nivel naţional şi numerele prin care se furnizează servicii de interes general la nivel local. Primele sunt formate acum din patru cifre prin adăugarea cifrei 1 înaintea numărului vechi (958 a devenit 1958), iar cele din urmă primesc prefixul judeţean şi sunt formate astfel din 7 cifre (982 a devenit 0232982 în judeţul Iaşi).
 
Închiderea Planului Naţional de Numerotaţie (PNN) este o cerinţă europeană la care România trebuia să se alinieze. Până la închiderea PNN utilizatorii români de telefonie fixă foloseau mai multe moduri de formare a numerelor, lucru care crea confuzii şi menţinea un avantaj al furnizorului care putea oferi numere formate din 6 şi 7 cifre, în detrimentul furnizorilor ai căror abonaţi formau numărul întreg de 10 cifre. Prin închiderea PNN şi uniformizarea numerelor de telefon a mai fost eliminată o barieră din calea liberei concurenţe de pe piaţa de comunicaţii electronice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.