Europa si schimbarea climatica

 
Conform unui raport actual asupra climei, schimbarile climatice nu se vor margini pe viitor doar la cresterea numarului de inundatii catastrofale si incendii de padure, in conditiile in care temperaturile cresc in Europa mai repede decât la nivel mondial, avertizeaza revista germana Focus.
 
Noile studii au relevat faptul ca in Europa temperaturile cresc mai rapid decât media globala, ghetarii din Alpi topindu-se in ritm accelerat, in timp ce multe regiuni mediteraneene se confrunta acum cu 20 la suta mai putine precipitatii fata de situatia de acum un secol. Totodata, numarul inundatiilor catastrofale a crescut dramatic, asa cum reiese din raportul asupra climei, intocmit de Agentia Europeana pentru Mediu (EEA).
 
Pagubele ireversibile pentru om si natura pot fi evitate doar daca se reuseste sa se mentina cresterea temperaturii cu maxim doua grade peste nivelul din epoca preindustriala, acesta fiind de altfel mesajul principal al raportului, la intocmirea caruia au participat si biroul regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Centrul de Cercetare al Comisiei Europene.
 
Schimbarea climatica are consecinte majore asupra sanatatii oamenilor. Vara caniculara din 2003 a dus, de exemplu, la decesul a 70.000 de persoane in 12 tari ale Europei iar astfel de fenomene se vor repeta conform raportului cu frecventa mai mare pe viitor, cu o crestere corespunzatoare a numarului de victime. În schimb, exista indicii cum ca pe timp de iarna mor din ce in ce mai putini oameni.
 

În opinia expertilor, sistemul de sanatate trebuie, de aceea, sa se adapteze la situatiile de canicula si sa aiba grija mai ales la persoanele in vârsta. În acelasi timp a crescut puternic si numarul inundatiilor, din 1990 incoace raportul mentionând 259 de mari inundatii produse de iesirea din matca a râurilor, dintre care 165 doar in anul 2000, un trend care va continua mai mult decât probabil in deceniile care vor urma.
 
În domeniul naturii se inregistreaza alte tipuri de tendinte cum ar fi faptul ca unele specii de pesti si-au mutat teritoriile in ultimii 40 de ani cu circa 1.000 de kilometri mai spre nord sau faptul ca din cele 120 de specii europene de mamifere pâna la 9 la suta sunt amenintate in acest secol cu disparitia in caz ca nu emigreaza. Multe specii se muta catre regiunile muntoase mai inalte, deoarece temperaturile sunt mai reduse la altitudini inalte iar 60% din plantele situate la altitudini de sub 4.000 de metri in Alpi ar putea fi amenintate cu disparitia catre sfârsitul secolului.
 
Potrivit expertilor, in Europa se inregistreaza o topire rapida a ghetarilor, ghetarii alpini pierzând din 1850 incoace doua treimi din volum, topirea accelerându-se dupa 1980. Stratul de zapada s-a subtiat si el in ultimii 40 de ani cu 1,3% la fiecare deceniu. În acelasi timp, sezonul agricol a devenit mai lung in regiunile din nordul Europei, scurtându-se in cele din sud.
 
Expertii se tem ca vor exista mai multe furtuni si pagube produse de acestea, la care se adauga faptul ca multe plante infloresc si se maturizeaza cu 2 pâna la 3 saptamâni mai devreme, accentuându-se astfel riscul daunelor produse prin inghetare. Si la nivel de paduri se produc mutatii, acestea crescând mai repede ca acum 100 de ani, dat fiind ca exista mai mult dioxid de carbon si azot iar temperatura este mai mare.
 
Schimbarea climatica, sustine raportul, va avantaja unele specii si va dezavantaja altele, per total urmând sa se inregistreze o crestere a numarului de daunatori de padure, in conditiile temperaturilor ridicate, precum si a riscului de incendii de padure.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.