Gazul va fi livrat in Europa in stare solida?

 
Raceala politica ce s-a instalat intre Rusia si Europa dupa evenimentele din Abhazia si Osetia de Sud a obligat cercetatorii occidentali sa se grabeasca in a gasi daca nu tipuri alternative de combustibil, atunci cel putin metode alternative de livrare a acestuia in Europa. De exemplu, revista Nature a publicat recent un studiu destul de interesant, elaborat de cercetatori britanici, care ar permite, intre altele, renuntarea la gazoductele rusesti.
 
Astfel, chimisti din Albionul incetosat propun ca gazul sa fie transportat in forma solida din tarile exportatoare, adica sa fie transformat in pulbere. „În principiu, cercetatorii britanici nu au propus nimic nou”, comenteaza decanul Facultatii de chimie anorganica din cadrul Universitatii de Stat de la Moscova, Aleksandr Jirov, pentru cotidianul rus Moskovski Komsomolet. „Faptul ca gazul natural poate fi transformat in substanta solida in conditii de presiune ridicata si la temperaturi scazute se stia demult. De exemplu, inainte „dopuri tari de gaz” (sau hidrati de gaz) pur si simplu blocau gazoductele din nord, iar specialistii erau nevoiti sa lupte cu acest fenomen.
 
Acum, judecând dupa informatii, specialistilor de la Universitatea din Liverpool le-a trecut prin cap sa transforme acest neajuns intr-un element pozitiv. Însa, a crea gaz solid pe cale traditionala ar fi foarte scump (ar fi necesar un dispozitiv imens pentru majorarea presiunii). De aceea, chimistii occidentali au venit cu un element nou, unicul as spune din studiu lor: ei au reusit sa obtina hidrati de gaz in conditiile unei presiuni atmosferice normale”, explica cercetatorul rus.
 
Mai exact, metoda cercetatorilor din Liverpool consta in urmatoarele: initial ei disipeaza apa in picaturi foarte mici si le amesteca impreuna cu o forma speciala de cremniu, care preintâmpina contopirea picaturilor. Un asemenea amestec mai este denumit „apa uscata”. El arata ca un praf, insa este suficient sa iei un pic din aceasta substanta – adica sa unesti picaturile – pentru ca substanta sa devina din nou lichida. Prin urmare, cercetatorii britanici au descoperit ca „apa uscata” obtinuta de ei absoarbe o cantitate mai mare de metan la zero grade – temperatura la care ingheata apa.
 
Potrivit cercetatorilor de la Liverpool, doar sase grame din acest material poate ingloba circa 1 litru de gaz. „Gazul transformat in forma solida poate arata ca un praf gri”, precizeaza Jirov. „Acesta trebuie sa fie pregatit si transportat in cisterne speciale. Este putin probabil ca o asemenea metoda de transportare sa fie mai avantajoasa din punct de vedere economic. Gazoductul a fost considerat mereu o metoda mai ieftina de transport decât transportul terestru sau pe calea apei”, subliniaza cercetatorul rus, citat in final de Moskovski Komsomolet.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.