Industria alimentară din Iaşi în impas

0
 
Majoritatea procesatorilor ieşeni din domeniul laptelui şi al cărnii şi-au lichidat afacerile, ca urmare a implementării legislaţiei Uniunii Europene.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi susţin că 90 % dintre procesatorii de carne şi lapte au fost nevoiţi să îşi închidă firmele. Astfel, în prezent, în judeţ mai funcţionează doar 11 agenţi economici în domeniul procesării cărnii şi alte 4 firme de procesare a laptelui.
 
Dintre cei 46 de agenţi economici din industria cărnii doar 6 au fost autorizaţi să comercializeze produse şi pe piaţa comunitară. 4 dintre ei îşi desfăşoară activitatea în domeniul procesării cărnii albe şi cărnii roşii, unul în domeniul preparatelor din carne, iar cel de-al VI-lea în industrializarea peştelui.
 
În ce priveşte industrializarea laptelui, 3 unităţi sunt în programul de tranziţie. Pentru a comercializa produse în UE, vor trebui ca până la sfârşitul anului viitor să îndeplinească anumite obiective.
"Înainte de implementarea legislaţiei Uniunii Europene în domeniul industrializării laptelui, în judeţ funcţionau peste 30 de unităţi de procesare a laptelui, însă majoritatea trebuiau închise întrucât funcţionau în spaţii inadecvate", a afirmat dr. Gabriel Ciobanu, din cadrul DSVSA.
 
Un alt factor care a dus la scăderea numărului de agenţi economici din industria laptelui este acela că există foarte puţină materie primă, adică lapte de vacă. Acest fapt, susţin autorităţile sanitar veterinare, se datorează scăderii dramatice a numărului vacilor de lapt, cât şi secetei din ultimii ani.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.