Rezidentii din mediul rural vor sa foloseasca calculatorul

 
82% dintre rezidentii din mediul rural, cu vârste intre 16 si 65 de ani, afirma ca isi doresc sa foloseasca serviciile oferite de calculator, iar 47% sunt dispusi sa faca efortul de a invata sa utilizeze Internetul, potrivit unui studiu IRSOP citat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI). Studiul a fost realizat in iunie-iulie 2008, in localitati defavorizate informational, incluse in Proiectul „Economia bazata pe Cunoastere”, administrat de MCTI.
 
„Proiectul Economia bazata pe Cunoastere este o constructie de mare amploare, care presupune conlucrarea cu autoritatile locale din 255 de localitati. Rezultatele acestui studiu ne-au confirmat faptul ca, desi tehnologia moderna este inca relativ indepartata de preocuparile zilnice ale oamenilor de la sat, ea este recunoscuta ca un potential vector de implinire personala si profesionala. Este temelia pe care avem certitudinea ca putem aseza un proiect solid”, a aratat Diana Voicu, director al Unitatii de Management al proiectului din cadrul MCTI.
 
Proiectul „Economia bazata pe Cunoastere” se deruleaza in 208 comune si 47 de orase mici din toata tara, unde au fost instalate calculatoare, copiatoare, echipamente de comunicatii si se furnizeaza Internet de banda larga. Primariile din aceste comunitati au devenit partenerii locali ai proiectului, punând la dispozitie personal de specialitate si un sediu pentru Punctul de Acces Public la Informatie.

 
Personalul (peste 500 de experti in toata tara) beneficiaza de instruire din partea MCTI, pentru a putea oferi cetatenilor o gama foarte larga de servicii, de la cele simple, cum ar fi asistenta in utilizarea calculatorului si obtinerea de informatii disponibile online privind programe de finantare, subventii din agricultura sau formalitati administrative, pâna la servicii complexe, cum fi cursuri de dezvoltare profesionala, de instruire pentru accesarea de fonduri sau servicii de e-guvernare.
 
Un program de finantare de noua milioane de dolari a fost lansat de curând in cadrul Proiectului EBC si se primesc inca proiecte pentru finantare, pâna pe 24 noiembrie 2008. Finantarile pot fi accesate de agenti economici, inclusiv persoane fizice autorizate, care doresc sa-si creasca nivelul de competitivitate prin achizitionarea de tehnologii inovatoare si solutii informatice de tip e-business, cum ar fi utilaje de productie care contin tehnologii moderne, licente si solutii software, servicii de consultanta, instruire si audit, participare la târguri.
 
Studiul sociologic a fost desfasurat in perioada iunie – iulie 2008, pe un esantion de 1.075 de persoane cu vârste intre 16-65 ani, reprezentativ pentru populatia de 1.800.000 de locuitori carora li se adreseaza Proiectul EBC. Economia Bazata pe Cunoastere (EBC) este un proiect realizat de MCTI, finantat de Guvernul României si Banca Mondiala, si are un buget de 69 milioane de dolari.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.