Se diversifica metodele de a primi mita

 
Într-un singur an Italia a pierdut numai putin de 14 pozitii in clasificarea tarilor cu cea mai mica rata a coruptiei realizata de Transparency International (locul 30 in '93, 41 in 2007, 55 astazi). În prezent, exista noi forme de coruptie, de la consultante acordate unor avocati prieteni, la contracte de proiectare acordate unor rude, de la sponsorizarea unor asociatii sportive, la calatorii si la coruptie sexuala.
 
Potrivit Bancii Mondiale, in Italia delictele impotriva administratiei publice costa colectivitatea 50 de miliarde de euro pe an. Conform Curtii de Conturi, fenomenul este in expansiune iar reducerea condamnarilor (186 in 2006, comparativ cu 988 in 2000) nu semnaleaza succesul statului, ci capitularea lui. Coruptia a devenit ca mafia moderna: invizibila dar nu mai putin periculoasa.
 
„Comparativ cu situatia de acum 15 ani totul s-a schimbat. Este suficient sa ai in vedere ca in primii ani ai perioadei '90 companiile de drept privat cu capital public erau circa o mie, astazi sunt peste 12.000. Politicienii numesc consilierii de administrare care insa, potrivit legii, nu sunt nici oficiali publici, nici insarcinati de serviciul public. În acest fel, poti face orice fara sa risti nimic”, a explicat Ivan Cicconi, unul dintre cei mai mari experti in contractari publice si autorul cartii devenite un adevarat cult privind mituirea: „Istoria viitorului Tangentopoli”.
 
Italia a ajuns, asa cum a profetizat in repetate rânduri fostul procuror al anchetei „Mâini curate”, Piercamillo Davigo, in faza „unor bacterii rezistente la penicilina”, asupra carora antibiotocele (magistratii si investigatorii) nu mai au niciun efect. Roma nu a acceptat niciodata diferitele conventii internationale, precum cea de la Strasbourg din 1999, concepute pentru a stavili fenomenul, scrie revista italiana L'Espresso. Romano Prodi a incercat in 2007, printr-un proiect de lege, dar odata cu mandatul Berlusconi reforma a ajuns la sertar.
 
Si totusi ea prevedea doua mari noutati: pedepse severe pentru coruptia intre persoane private (de exemplu mita acordata unui bancher pentru a obtine un imprumut) si pentru traficul de influenta, altfel spus „plicul cu bani” dat celui care sustine ca poate conditiona un administrator. În acest fel, infectia avanseaza. Forma juridica cea mai folosita pentru a conferi legalitate coruptiei este consultanta. Aceasta este noua schema a noii „Tangentopoli” (sistemul corupt economic si de putere care s-a instaurat in Italia in anii '80, bazat pe cererea si varsarea de „tangenti”, mituiri).
 
Între functionarul public si companie se interpune un tert, de exemplu un avocat, care incaseaza factura. Numai cu ajutorul interceptarilor telefonice va fi posibil sa se descopere trucul, chiar daca valul privind consultanta este mai usor de rupt, asa cum s-a intâmplat in cazul fostului ministru al sanatatii, Girolamo Sirchia, care a fost platit cu bonificatii bancare de catre o companie interesata in furnizari pentru spitalul ei, iar Sirchia a fost condamnat de Tribunalul din Milano.

 
Pentru a scapa de anchete s-a preconizat chiar inlocuirea banilor cu bunuri, eventual „perisabile”: cosuri cu vin si alimente rafinate. În 2003, s-a incercat o astfel de „lovitura” in cazul presedintelui institutiei postale pentru plata pensiilor, IPOST, Giovanni Ialongo, caruia i s-a oferit un „tort” straniu ce trebuia mâncat intr-o garsoniera si nu la cofetarie. În opinia procurorului Henry John Woodcock, tortul era o tânara frumoasa iar in materie de drept se putea configura o coruptie sexuala.
 
Astazi, Giovanni Ialongo este presedintele Postei italiene. Fostul ministru al mediului, Alfonso Pecoraro Scanio, viza in schimb mai sus si nu dispretuia, potrivit carabinierilor, zboruri cu elicopterul si calatorii in strainatate platite de titularul unei agentii de voiaj care dorea un contract de la Ministerul condus de el. La Napoli, unde ca de obicei fantezia in materie de infractionalitate da ce are mai bun in ea, directorul tehnic al unei asociatii de siguranta a lucratorilor (ASL) a primit un iaht Fiart 40 in leasing, pentru a inchide un ochi privind instalatii anti-incendiu. Evident ca ratele erau platite de compania favorizata.
 
Din acest punct de vedere, presupusele 6 milioane de euro mita platita guvernatorului regiunii Abruzzo, Ottaviano Del Turco, de catre regele clinicilor, Vincenzo Angelini, tin de „paleoliticul” mituirii. Imaginea lui Angelini care a urcat pâna la casa de la munte a guvernatorului cu plicuri pline cu bancnote aminteste de ciobanii care se incapatâneaza sa implineasca ritualul transhumantei ca in vremurile vechi. Procurorii incearca sa verifice si unde au sfârsit cele 21 de milioane varsate de grupul Angelini pentru sponsorizarea echipei motociclistului Andrea Dovizioso.
 
Angelini ii platea acestuia dublul dat de Fiat pentru Valentino Rossi. În teritoriul familismului amoral unul dintre sistemele cele mai simple de a obtine bunavointa potentatului este acela de a favoriza rudele acestuia. De exemplu, din recenta ancheta a Garzii de Finante din Milano privind semafoarele „inteligente” (care treceau de la verde la rosu fara a se opri pe galben) compania care a câstigat concesionarea contractului in 300 de localitati oferea contracte rudelor unor comandanti de politie rutiera. Potrivit lui Alberto Vannucci, profesor la Universitatea din Pisa si coautor al eseului „Mani impunite” (Mâini nepedepsite), „astazi mituirea s-a democratizat.
 
Pe vremuri colectorii erau cei care varsau bani conducerii partidelor si desfasurau o functie de reglementare. Acum functionarii vor bani si favoruri pentru ei si pentru politicianul care i-a numit”. În acest scenariu, Silvio Berlusconi insista ca interceptarile telefonice sa fie excluse din anchete. Avocatul sau, Niccolo Ghedini, a propus la 19 septembrie interzicerea totala a lor si transformarea in ascultari „preventive”, fara valoare de proba. O propunere care a fost primita defavorabil si in strainatate.
 
„Daca interceptarea unor afaceri de mituire va fi abolita acesta va fi un semnal clar al vointei salbe a Italiei de a combate coruptia. Desigur ca vom face tarii dv recomandarea de a le reintroduce”, a declarat pentru L'Espresso, Drago Kos, presedintele GRECO (Grupul Statelor impotriva Coruptiei), organismul Consiliului Europei la care a aderat si Italia. La jumatatea lunii octombrie, o echipa a GRECO va veni in Italia pentru a face pentru prima data o evaluare a situatiei.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.