Vilanu TV, cel mai mic post TV din Europa

 
Satul leton Vilani numara mai putin de 4.000 de locuitori insa se poate mândri cu cel mai mic post TV din intreaga Europa, operat de un cuplu sot si sotie, cu mijloace putine si simple insa cu cote de audienta impresionante, scrie Der Spiegel.
 
Emisiunile Vilanu TV pot fi vizionate pe o raza de doar opt kilometri, uneori chiar 11, aceasta fiind puterea maxima de emisie a antenei postului Vilanu TV. Cu toate acestea, Ilze Sondore, realizatoarea emisiunii de stiri productie proprie, are toate motivele sa fie mândra de televiziunea sa. Programul de stiri apare de 3 ori pe saptamâna pe ecranele micutei localitati, luni, miercuri si vineri, la orele 19.20 ora locala si dureaza câte o ora.
 
Ilze, in vârsta de 34 de ani, afirma ca mai mult de o ora este imposibil de umplut, atâta vreme cât echipa televiziunii este formata doar din ea si sotul ei, Mihails Scuka, aflat in spatele camerei de luat de vederi. Cel mai apropiat mare oras este Rezekne, cu 40.000 de locuitori, dupa care urmeaza o regiune de padure, cu pini si mesteceni, si apoi Rusia. Oamenii lucreaza ori in industria lemnului ori deloc, numarul somerilor din Vilanu atingând 28%, multi dintre ei parasind regiunea sau tara pentru a lucra in Irlanda sau Norvegia.
 
Postul TV este situat intr-o cladire din caramida rosie, care nu iese cu nimic in evidenta, cladire in care mai devreme s-a aflat sediul unei banci. Ilze zâmbeste stânjenita din spatele biroului, unde aproape ca dispare din cauza staturii ei mici, o stânjeneala cauzata mai degraba de mijloacele modeste cu care cei doi sunt nevoiti sa lucreze.
 
Peretii spatiului pentru regie sunt acoperiti de postere cu staruri dintr-o alta lume, Madonna, Pamela Anderson, Leonardo di Caprio sau Brad Pitt, iar pe acest fundal lucreaza sotul lui Ilze atunci când prelucreaza materialul filmat, refolosind casetele VHS vechi din lipsa de mijloace financiare, ceea ce face ca si calitatea fiecarei inregistrari sa se deterioreze din ce in ce mai mult.
 
Inclusiv tehnica de emisie imbatrâneste si ea cu timpul insa barbatul, electrician de meserie si autodidact in materie de tehnica de televiziune, se arata fericit ca totusi reuseste sa-si faca treaba. În fiecare an, cei doi decid daca le ajung banii pentru inca un an de emisie iar comunitatea locala finanteaza si ea postul TV. Transmiterea programului este asigurata de antena de emisie locala, o relicva a erei sovietice. Dat fiind ca Vilani si imprejurimile se afla intr-o zona lipsita de semnal, in 1961 a fost construita aceasta antena inalta de 70 de metri, pentru a asigura receptia posturilor TV de stat in regiune, un noroc asa cum se exprima Mihails Scuka.
 
Acum, postul TV3 din Suedia, care emite programe nationale in Suedia si statele baltice, este nevoit sa inchirieze semnalul de la Vilanu TV, motiv pentru care Vilanu TV primeste de trei ori pe saptamâna un timp de antena la TV3. Temele discutate la minusculul program de stiri sunt mai ales locale, de la faptul ca biblioteca din localitate a primit noi carti si invita copiii si tinerii sa treaca pe acolo in vacante si pâna la acela ca se renoveaza cafeteria scolii sau ca au fost aruncate gramezi de gunoi in padure.
 
Acest ultim subiect este, potrivit Ilzei, o problema in toata Letonia, ea numind in cadrul emisiunii si firma responsabila pentru acest scandal ecologic. Au urmat desigur amenintari telefonice anonime iar o fereastra a postului a fost sparta cu o piatra. În rest este destul de linistit la Vilani, iar asta creeaza greutati in a umple grila de program. Cu toate acestea, satenilor le place la nebunie acest post al lor, in care pot auzi stiri de prin vecinatate, si asta fara reclame.
 
Vilanu TV este ceea ce era televiziunea odata, un lucru simplu, fara senzatii si onest, iar ratingul de audienta este impresionant, primarul Juris Tucs, al carui predecesor a avut ideea postului, afirmând ca toti se uita la el. Oameni vad de trei ori pe saptamâna o bucata din viata lor proprie si se identifica cu postul lor TV, adunând chiar bani pentru el, asa cum s-a intâmplat acum câtiva ani, când au strâns fonduri pentru o noua camera de luat vederi.
 
Odata a luat foc pomul de Craciun in timp ce Ilze modera mai departe emisiunea sa, oamenii panicându-se si sosind in graba cu galeti la sediul televiziunii, desi nu a mai fost nevoie de ajutorul lor, sotul Ilzei stingând flacarile cu un prosop. Ilze Sondore are astfel toate motivele sa fie mândra de postul ei, in ciuda modestei sale dotari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.