Schimbarile climatice nu sunt mai putin importante decât criza financiara

 
Uniunea Europeana nu are voie – invocând actuala criza financiara – sa abandoneze obiectivele ambitioase de combatere a schimbarilor climatice pe care si le-a propus, a insistat presedintele Comisiei Europene, cu o zi inainte ca liderii europeni sa se intruneasca la Bruxelles in Consiliul European de toamna.
 
“Schimbarile climatice nu dispar datorita crizei financiare. Salvarea planetei nu este un digestiv servit dupa cina pe care poti sa il accepti sau nu. Combaterea schimbarilor climatice este esentiala pentru viitoarea prosperitate a Europei si pentru pastrarea calitatii vietii pe planeta noastra”, a pledat Barroso intr-o conferinta de presa.
 
Pachetul schimbari climatice/energie se afla si el pe agenda summitului de miercuri si joi de la Bruxelles, insa, pe fondul actualei crize economice, s-au inmultit vocile care sustin ca obiectivele propuse de Comisia Europeana (20% reducere a emisiilor de CO2, 20% eficienta energetica si folosirea in proportie de 20% a energiilor regenerabile pâna in anul 2020) ar pune o povara mult prea grea pe umerii industriei europene, periclitând, implicit, dezvoltarea economica a UE.
 
Seful executivului comunitar a respins categoric aceasta abordare, spunând ca Europa nu poate da acum inapoi in privinta angajamentului sau de combatere a schimbarilor climatice, deoarece aceasta ar afecta, pe de o parte, credibilitatea sa in plan international, iar, pe de alta parte, va determina alte state care si asa se lasa cu greu convinse sa se alature in aceasta lupta sa dea si ele inapoi.
 
În plus, presedintele CE a dat asigurari ca nimeni nu doreste impovararea excesiva a industriei europene si ca aceasta nu va fi dezavantajata fata de competitorii internationali. “Obiectivele 20/20/20 nu sunt negociabile. Însa putem da dovada de multa flexibilitate in ceea ce priveste modul de atingere a acestor tinte”, a spus Barroso.
De asemenea, nici securitatea energetica a Uniunii nu este un aspect mai putin important al pachetului legislativ propus in 2007 de Comisia Europeana si asupra caruia mai trebuie sa-si dea acordul plenul Parlamentului European si Consiliul European.
 
În cadrul acestui summit, presedintele Barroso va prezenta sefilor de stat si de guvern proiectul unui Plan de actiune privind securitatea energetica a UE si solidaritatea, ce va fi oficial publicat in luna noiembrie. În acest document vor fi prezentate detaliat diferitele modalitati de asigurare a securitatii energetice a Uniunii, prin asigurarea unei retele de furnizori de incredere, printr-o mai mare eficienta energetica si prin cresterea productiei proprii de energiei a Europei.
 
De asemenea, “Coridorul sudic al gazului” si “Interconectarile de la Marea Baltica” vor deveni prioritati ale Uniunii Europene. De altfel, seful CE va avea chiar in seara aceasta o intâlnire cu sapte prim-ministri (ai statelor baltice si ai tarilor nordice) pentru a discuta care sunt pasii concreti ce pot fi facuti in zona baltica/nordica pentru asigurarea securitatii energetice a UE.
 
În cadrul acestui summit se asteapta ca liderii europeni sa-si prezinte punctele de vedere si sa-si dea acordul de principiu asupra pachetului schimbari climatice/mediu. Presedintia franceza a UE spera sa reuseasca, pâna la finalul mandatului sau, in decembrie, sa obtina un acord din partea tuturor statelor membre pentru obiectivele incluse in acest pachet, astfel incât la Consiliul European din martie 2009 sa poate fi parafat de sefii de stat si de guvern.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close