EUR
4,83 RON
(+0.05%)
USD
4,43 RON
(+1.08%)
GBP
5,47 RON
(+0.46%)
CHF
4,56 RON
(+0.24%)
BGN
2,47 RON
(+0.04%)
BYN
1,72 RON
(+1.15%)
CAD
3,17 RON
(-0.24%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,75 RON
(-0.92%)
JPY
0,04 RON
(+1.06%)
CZK
0,18 RON
(-1.39%)
INR
0,06 RON
(-1.57%)

 

Constructorii cu cele mai „grase” afaceri

În 2007, la fel ca şi în anii trecuţi, sectorul construcţiilor a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, iar Regiunea de Dezvoltare Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) s-a remarcat prin creşteri peste media naţională.
 
Pentru întreprinzătorii din domeniu, astfel de statistici generale pot fi interesante, dar mai mult interes prezintă rezultatele companiilor care activează în construcţii, prezenţa în topurile realizate pe baza rezultatelor financiare reprezentând o recomandare pentru firmele respective.
 
Conform Codului CAEN (valabil în 2007), în grupa construcţiilor (45) sunt incluse "Organizarea de şantiere şi pregătirea terenului" (451); "Construcţii de clădiri sau părţi ale acestora, geniu civil" (452), "Lucrări de instalaţii pentru clădiri" (453), "Lucrări de finisare" (454) şi "Închirierea utilajelor de construcţii şi demolare, cu personal de deservire aferent" (455).
 
Chiar dacă unele firme care activează în alte domenii se consideră ca făcând parte din categoria constructorilor, topul realizat de revista FINANCIARUL ţine cont doar de clasificarea CAEN şi de bilanţurile depuse de firme la Ministerul Finanţelor.
 
Acest clasament nu coincide cu alte topuri realizate de diverse instituţii şi asociaţii, unele dintre ele menite a premia toţi cotizanţii la bugetul respectivelor instituţii/asociaţii, şi nu neaparat pentru a recunoaşte performanţa.
 
Topul celor mai active firme de construcţii din judeţele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est a fost realizat pe baza cifrei de afaceri raportată pentru anul 2007 şi nu ţine cont de eventualele datorii la stat, de numărul de salariaţi sau de alte criterii.
 
IAŞI
 
Deşi domeniul este unul al sexului tare, cel mai potent constructor din judeţul Iaşi este… Stela Fodor, persoană care, dincolo de documentele oficiale, reprezintă "imaginea" firmei "Build Corp". Desigur, alături de Iulian Dascălu, cel pentru care construieşte firma lui Fodor.
 
Dacă în primele cinci poziţii ale topului ieşean găsim firme de construcţii care figurează cu angajaţi de ordinul sutelor, societatea aflată pe cel de-al şaselea loc, "Valgab Trust", face notă dicordantă. Cu doar 12 angajaţi, firma lui Gabriel Surdu şi Valeriu Ciapchin a realizat mai mult decât alţii cu 480 de angajaţi (în ceea ce priveşte cifra de afaceri). Firma surprinde şi la capitolul profit, fiind singura din "Top 10" cu un rezultat net care se scrie cu 5 cifre (în lei noi).
 
Spectaculoasă este evoluţia societăţii "Euroconstruct Group", care anul trecut a realizat un profit net de 38 de ori mai mare decât în 2006, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 97 miliarde lei vechi. Desigur, un mare merit pentru această ascensiune îi revine Primăriei Iaşi, principalul beneficiar al lucrărilor executate de firma lui Costică Pricop.
 
În ceea ce priveşte firma deputatului Relu Fenechiu, "Fene Grup", aceasta nu a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri în perioada de guvernare liberală, ci dimpotrivă, dar a marcat un spor extraordinar al profitului: de la 111.275 RON în 2004, la 928.777 în 2007.
 
BACĂU
 
Deşi şi-a înjumătăţit cifra de afaceri (faţă de 2006), firma lui Umbrărescu ("Spedition Umb")  este liderul topului, demn de menţionat fiind faptul că în ierarhie mai apar şi alte firme ale "regelui asfaltului".
 
Cu o creştere spectaculoasă se prezintă "Baixa", firmă deţinută de Ştefan şi Maria Dabija, cifra de afaceri umflându-se la 15,9 milioane RON, de la 4,47 milioane RON în 2006.
 
"Conimpuls"-ul lui Sergiu Sechelariu a crescut în 2007 faţă de anul anterior, dar încă nu a ajuns să egaleze performanţa din ultimul an de guvernare social-democrată (2004), când cifra de afaceri a depăşit 15 milioane RON. Totuşi, firma se poate lăuda că 2007 a fost primul an în care profitul net a depăşit un milion de lei.
 
Prezent pe poziţia a doua a podiumului, Costel Căşuneanu controlează şi "Professional Road Construction" Oneşti, firmă care a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 8,5 ori.
 
Cu o cifră de afaceri de peste două milioane euro, "Eccor" nu iese în evidenţă prin evoluţia faţă de anul anterior, dar poate fi remarcată deoarece la ora actuală este administrată de Irina Paula Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii.
Topul băcăuan nu include nici o firmă care să fi raportat pierderi în anul 2007.
 
BOTOŞANI
 
"Victor Construct" domină ierarhia judeţului, atât la capitolul cifră de afaceri, cât şi în ceea ce priveşte profitul net. Victor Mihalachi, boss-ul de la această firmă, mai este prezent în top şi cu o altă firmă din portofoliu – "Dantex Trust".
 
Cu o creştere de peste 11 ori a cifrei de afaceri se prezintă "Euro Business", firmă înfiinţată în anul 2001 şi controlată de Daniela Mihăila, asociat şi la "Fidelio" SRL (firmă înfiinţată în anul 2008).
 
Cu doar 14 angajaţi, "Construct Com" a reuşit o cifră de afaceri de peste 22 milioane RON, de 4 ori mai mare decât în 2006, dar merită subliniat faptul că patronul Ioan Andrici a fost trimis în judecată de DNA, alături de "partenerii" Constantin şi Liviu Conţac.
 
Şi Conţac-ii sunt prezenţi în top, dar mult mai jos, cu societatea "99 C.C.C.", care a reuşit un profit net ce reprezintă 28,7% din cifra de afaceri.
 
O creştere semnificativă a înregistrat "Delta Gas Instal", dar merită menţionat faptul că în august 2007 a înregistrat ceva probleme, firma intrând în interdicţie bancară, după ce a refuzat la plată 17 cec-uri, în valoare de 2,8 miliarde lei vechi.
 
NEAMŢ
 
Cea mai "nesimţită" prezenţă în topul nemţean este a firmei "E 85 Impex", un "no name" în urmă cu 4 ani, când culoarea guvernanţilor nu era galbenul. Astfel, în 2004, firma lui Dorinel Ursărescu a raportat o cifră de afaceri de două milioane RON şi un profit net de 10.529 RON.
 
Cu paşi timizi, firma deputatului liberal şi-a dublat cifra de afaceri în 2005, pentru ca în 2006 să sară la 11,3 milioane RON. În 2007, firma lui Ursărescu a "ras tot" în materie de lucrări la drumuri, gândindu-se probabil că Revelionul 2007/2008 ar putea fi ultimul care îl găseşte "ales al neamului". Şi astfel, anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 25,7 milioane RON. Altfel spus, cu 237 miliarde lei vechi mai mult decât înainte de a fi instalată guvernarea liberală.
 
Chiar dacă nu a prins topul, merită menţionată şi firma "Consulting & Project Business", specializată în construcţii de clădiri şi lucrări de geniu. În 2006 a raportat o cifră de afaceri de 362.959 RON, iar în 2007 a ajuns la peste două milioane RON, în timp ce profitul a crescut de 4 ori. Desigur, vă întrebaţi cine e artizanul acestei reuşite? Răspunsul este stupefiant: un bătrânel născut cu mulţi ani înainte de atentatul de la WTC, mai exact pe 11 septembrie 1939.
 
Adică la anu’ împlineşte 70 de ani, iar principala lui calitate de constructor este că se numeşte IGNAT (Vasile, dar prenumele probabil nu mai contează). Şi pentru că "moşul" e un geniu, a mai înfiinţat o firmă – "Genius Company", unde este asociat cu Adrian Georgică Popovici. În iulie 2007 abia a fost înfiinţată, aşa că primele roade sunt aşteptate… anul acesta! Că la anul… s-ar putea să se schimbe conducerea Inspectoratului în Construcţii Neamţ!
 
SUCEAVA
 
Cu scandaluri, cu licitaţii controversate, "Cominco Bucovina" şi-a surclasat concurenţii (şi) în 2007, reuşind o creştere a cifrei de afaceri cu aproximativ două milioane euro, în timp ce profitul net s-a majorat de peste 3 ori.
 
Chiar dacă a realizat o cifră de afaceri de peste 3 ori mai mică decât liderul, "Loial Impex" se poate mândri cu un profit mult mai mare, de 4,376 milione RON, rezultat net superior celui consemnat în anul anterior (2,47 milioane RON).
 
Cu aproape 10 milioane RON a crescut cifra de afaceri a societăţii "Instcomp", creştere de care s-a apropiat şi "Eurostrade Company", cu deosebirea că prima societate menţionată este mai bine clasată în top, datorită unui plus de peste 5 milioane RON la cifra de afaceri a anului 2007.
 
Demn de menţionat la topul sucevean este faptul că mai mult de jumătate dintre firmele "premiate" nu au sediul în localitatea reşedinţă de judeţ, dispersie care sugerează că investiţiile în construcţii (de drumuri sau clădiri) sunt prezente pe tot teritoriul judeţului şi nu numai în "capitală".
 
VASLUI
 
Surprinzător, primele două poziţii ale ierarhiei nu sunt ocupate de firme din Vaslui sau Bârlad, ci din Huşi – al treilea oraş ca mărime al judeţului. În plus, cele două firme, "Geli" şi "Viacons Rutier", sunt lidere şi la capitolul profit net.
 
Remarcabil este şi faptul că doar 5 firme au afişat o cifră de afaceri de peste 10 milioane RON, 3 dintre acestea fiind din Huşi, iar celelalte două din Bârlad.
 
"Antrecons I.D." a reuşit o cifră de afaceri comparabilă (în valoare nominală) cu cea din 2004, după doi ani de scăderi, dar cu toate acestea nu a prins Top 10, consolarea putând fi reprezentată de faptul că profitul net a crescut de peste 3 ori faţă de 2006.
 
Cea mai activă firmă din municipiul Vaslui este "Corevas", dar rezultatele raportate pentru anul 2007 au fost net inferioare celor înregistrate în 2005 sau 2004.
 
Totalul cifrei de afaceri pentru cele 50 de firme prezente în topul Vasluiului este mai mic decât cifra de afaceri a firmei clasate pe primul loc la Iaşi,  situaţie care caracterizează puterea economică a judeţului şi disponibilitatea spre investiţii a firmelor şi autorităţilor din judeţ.
 
 
Criza financiară (mondială) a apărut spre finalul acestui an, când "cărţile erau deja făcute" în ceea ce priveşte lucrările de construcţii programate pentru 2007. În plus, acest an este unul electoral, iar experienţele anterioare demonstrează că alegerile aduc creşteri importante ale indicatorilor la multe firme de construcţii.
 
Aceste "stări de fapt" sugerează că anul 2008 va fi superior celui precedent pentru constructorii români, dar se anunţă a fi ultimul cu creşteri importante, lipsa alegerilor în viitorii 4 ani (cele prezidenţiale contează prea puţin) şi "reorganizarea" activităţii de creditare vor crea mari probleme în domeniu.
 
Chiar înainte de izbucnirea crizei financiare, "Coface" a avertizat că, la ora actuală, unul dintre cele mai riscante sectoare economice – construcţiile – se confruntă cu o criză de lichiditate, generându-se reacţii în lanţ în momentul apariţiei unui incident de plată. "Supraîncălzirea sectorului construcţiilor are efecte imediate asupra înrăutăţirii comportamentului de plată al companiilor din acest sector, principalele probleme fiind lipsa forţei de muncă, creşterea salariilor şi a preţurilor la materiale, dar care nu se pot regăsi în preţul lucrărilor în cazul contractelor ferme. De asemenea, creşterea exponenţială a afacerilor pune multe firme în imposibilitatea de a face faţă lucrărilor", a declarat Cristian Ionescu, directorul "Coface", apreciind că numărul falimentelor din construcţii va cunoaşte o creştere importantă.  
 
În primul semestru din 2008 au fost înregistrate 7.493 falimente din care cele mai multe în sectorul de comerţ cu amănuntul (1.770 falimente – 23,62%) şi în cel cu ridicata şi distribuţie (1.501 falimente – 20,03%). Construcţiile au ocupat poziţia a III-a, cu 822 de falimente în primul semestru (10,97%), fiind urmat de sectorul de fabricare a lemnului şi a produselor din lemn – 412 (5,5%) şi de transporturi – 411 (5,49%).
 
 
Citește și
1 Comentariu
  1. dorin spune

    pe hartie cifrele suna bine,dar majoritatea firmelor din aceste topuri sunt in …cap,datorita faptului ca cea mai mare parte a afacerilor le aveau cu statul,iar statul a uitat sa plateasca!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata