Proiectele pentru acvacultura si pescuit se vor depune din 10 noiembrie

 
Prima sesiune pentru depunerea proiectelor de investitii in cadrul Programului Operational pentru Pescuit (POP) ar putea incepe pe 10 noiembrie, dupa amânarea mai multor termene pentru deschiderea sesiunii, in conditiile in care POP a fost aprobat cu aproape un an in urma.
 
“Estimam ca proiectele vor putea fi depuse din 10 noiembrie când vom avea finalizate auditarile pe toate recomadarile CE referitoare la cheltuielile eligibile pentru acest program, dar si la lipsa unui sistem informatic la APDRP, agentia care va derula platile din acest program. Acesta a fost de fapt si motivul pentru care s-a intârziat atât de mult deschiderea sesiunii de depunere de proiecte”, a declarat joi (30 octombire 2008) secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Cornelia Mihai, intr-un seminar de profil.
 
În acest an vor fi active doua masuri din POP pentru investitii in acvacultura, in utilaje si echipamente de pescuit, dar si o masura destinata efectiv asistentei tehnice in cadrul ANPA, agentia care va primi proiectele. Sumele alocate pentru 2008 pe axa 1 si axa 2 referitoare la acvacultura si respectiv adaptarea flotei de pescuit se ridica la 53 de milioane euro. Prin Programul Operational pentru Pescuit (POP), Uniunea Europeana aloca fonduri nerambursabile de 230 milioane euro pâna in 2013, la care se adauga contributia României de 77 de milioane de euro.
 

Potrivit ANPA, pentru acvacultura sunt disponibile, pâna in 2013, circa 140 milioane de euro, iar aceste fonduri se adreseaza companiilor private, organizatiilor de producatori, muncitorilor, asociatiilor de pescari din apele interioare. Acestea pot dezvolta proiecte pentru modernizarea fermelor de acvacultura, dezvoltarea de unitati de procesare, construirea sau modernizarea de adaposturi si ambarcatiuni, achizitionarea de echipamente.
 
Proiectele pentru dezvoltarea acvaculturii pot beneficia de o cofinantare de 60% din fonduri europene si de la bugetul de stat, iar restul reprezinta contributia beneficiarului. Prin intermediul acestei masuri se urmareste cresterea productiei de peste din acvacultura cu pâna la 80% pâna in 2013, dar si a profitului beneficiarilor cu pâna la 50%. Axa destinata adaptarii flotei de pescuit dispune de fonduri publice de 13,3 milioane euro pâna in 2013 si se adreseaza proprietarilor de nave si de ambarcatiuni de pescuit sau pescarilor.
 
Actiunile eligibile sunt investitii la bordul navelor, cu o contributie publica intre 20-60%, incetarea permanenta sau temporara a activitatii de pescuit (contributie de 100%), compensatii socio-economice pentru retragerea anticipata din activitatile pentru cursuri de perfectionare (contributie 100%), achizitionarea pentru prima data a unei nave mai mici de 24 de metri, cu o contributie publica de maxim 15% din costul de achizitie a navei, dar nu mai mult de 50.000 de euro.
 
Programul Operational pentru Pescuit a fost aprobat de Comisia Europeana in data de 20 decembrie 2007, mai devreme decât Programul National de Dezvoltare Rurala, desi lansarea oficiala in România a avut loc pe 11 iulie, la Constanta. Piata pestelui in România este destul de mica in comparatie cu cea a tarilor UE, cifra de afaceri totala a sectorului fiind estimata la circa 40 milioane de euro, dar la care ar trebui adaugata si piata neagra, care reprezinta circa 25-30% din total.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.