Guvernul german pregăteşte al doilea pachet de măsuri pentru stimularea economiei

 
Guvernul de la Berlin pregateste un al doilea pachet de masuri menite sa stimuleze economia germana in perioada urmatoare, planul de relansare economica urmând sa fie discutat joi (18 decembrie 2008) de catre cancelarul Angela Merkel si prim-ministrii landurilor federale si va fi finalizat in primele luni ale anului viitor.
 
Pe agenda consultarilor pe care cancelarul Angela Merkel le va avea cu prim-ministrii landurilor federale se va afla accelerarea implementarii unor proiecte de infrastructura, acestea fiind unul dintre elementele centrale ale celui de-al doilea pachet de masuri anticriza la care guvernul german lucreaza la ora actuala. Într-un interviu dat publicitatii pe 17 decembrie, cancelarul Merkel a declarat ca, dupa 20 de ani in care s-a acordat o atentie speciala landurilor est-germane, a sosit timpul sa fie sporite investitiile si in landurile din vest, care au ramas in urma in ceea ce priveste infrastructura.
 
La rândul sau, ministrul Wolfgang Tiefensee, care este responsabil si pentru reconstructia landurilor estice, a declarat ca programele anticriza trebuie sa aiba in vedere toate regiunile Germaniei. “Trebuie sa inlaturam deficientele existente in intreaga tara, indiferent de punctele cardinale”, a spus Tiefensee. La inceputul acestei luni, Parlamentul german a adoptat un plan de sprijinire a economiei, a carui valoare se ridica la 32 de miliarde de dolari.
 
Este vorba de o serie de masuri concentrate destinate sprijinirii anumitor ramuri ale economiei si stimularii investitiilor private prin intermediul facilitatilor fiscale si subventiilor. Pachetul include scutiri de taxe timp de un an pentru cei care achizitioneaza un automobil nou iar pentru cei care achizitioneaza un automobil ecologic scutirea de taxe este valabila timp de doi ani.
 
În aceeasi zi in care planul de sprijinire a economiei a fost aprobat de Parlamentul german (5 decembrie), Banca centrala a Germaniei (Bundesbank) a anuntat ca se asteapta anul viitor la un recul de 0,8% a Produsului Intern Brut (PIB) al Germaniei, urmat de crestere de 1,2% in 2010. Bundesbank a avertizat deja ca se asteapta la o recesiune pentru anul viitor, dar pâna acum nu a dat cifre estimative.
 
Previziunile Bundesbank referitoare la scaderea PIB-ului Germaniei in 2009 coincid cu cele ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). Pentru moment, guvernul de la Berlin mizeaza in mod oficial pe o crestere de 0,2% in 2009. Însa ministrul german de Finante, Peer Steinbrück, a recunoscut ca in cel mai rau caz PIB ar putea scadea in 2009 cu pâna la 1%.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner