Nou şef de la agricultură este un bun cunoscător al domeniului

 
Nou sef de la agricultura este un cunoscator al domeniului in conditiile in care a mai avut un mandat la Ministerul Agriculturii si va putea sustine masurile care trebuie luate in perioada urmatoare, apreciaza ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Dacian Ciolos.
 
“Consider ca Ilie Sârbu, persoana nominalizata sa preia portofoliul la MADR, este potrivita pentru ca stie domeniul si a mai avut un mandat la MADR. Eu am avut o relatie buna cu Ilie Sârbu si pe perioada in care acesta era parlamentar”, a declarat Dacian Ciolos, ministrul agriculturii. Acesta a precizat ca este foarte important ca noul ministru sa fie deschis fata de organizatiile de producatori pentru a putea avea o reprezentare activa la nivelul Uniunii Europene.
 
Ministrul Agriculturii a spus ca luni va avea o prima intâlnire cu Ilie Sârbu, la MADR, urmând ca in cursul saptamânii viitoare sa aiba loc predarea portofoliului. Practic, dupa validarea noul ministru in Parlament, acesta are la dispozitie un termen legal de 15 zile pentru a prelua portofoliul de la fostul ministru. Ilie Sârbu a fost nominalizat de Partidul Social Democrat pentru functia de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, urmtn ca in acest wee end sa fie audit si validat d eparalemnt.
 
Acesta a mai fost numit ministru al Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor in cabinetul Nastase in perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003. Proiectul Programului de Guvernare in domeniul agriculturii pentru perioada 2009 – 2012 prevede asigurarea securitatii alimentare a tarii prin cresterea productiei agricole si a exportului de produse agro-alimentare.
 
De asemenea, documentul isi propune echilibrarea balantei comerciale agricole, sustinerea financiara si fiscala a agriculturii prin programe multianuale, eficientizarea structurilor de piata agricole si agro-alimentare, accelerarea procesului de dezvoltare rurala, modernizarea si extinderea sistemului de imbunatatiri funciare, adaptarea agriculturii la schimbarile climatice, extinderea suprafetelor de paduri in România si dezvoltarea pisciculturii, sustinerea cercetarii agricole si formarii profesionale si reforma structurilor administrative cu atributii in domeniul agriculturii.
 
Proiectul Programului de Guvernare pentru 2009 – 2012 propune crestere subventiei, din resurse proprii, pentru domeniile prioritare, la un nivel similar cu celelalte tari ale UE, pâna la momentul de convergenta cu programul european de subventie, promovarea unei politici de stimulare pentru producatorii care produc total sau partial pentru piata, subventionarea semintelor selectionate, a materialului saditor si a materialului seminal genetic ameliorat, acordarea de subventii pentru imbunatatirea calitatii materialului genetic folosit pentru reproducere in domeniul zootehniei.
 
Nivelul mediu al subventiilor pentru toate tipurile de sprijin acordate sectorului agricol va fi anual de 1.500 lei/hectar. Proiectul vizeaza stabilirea unui nou sistem privind acordarea despagubirilor in agricultura, suportarea de la buget a costurilor de marcare si identificare a animalelor, precum si a tratamentelor antiepizootice si crearea unui sistem unitar de accesare si garantare, atât a creditelor pentru productie, statul alocând pâna la 30% din volumul creditelor, cât si a creditelor pentru investitii.
 
Proiectul Programului de Guvernare prevede agrearea unui moratoriu pentru mentinerea preturilor alimentelor de baza in limite rezonabile, inclusiv prin aplicarea codului de bune practici pentru comertul cu produse agroalimentare incheiat cu marile retele de magazine, luarea de masuri pentru consolidarea pietei funciare si transformarea terenului intr-un bun valoric prin finalizarea retrocedarilor si a reformei proprietatii funciare.
 
Potrivit sursei citate, extinderea suprafetelor de paduri in România si dezvoltarea pisciculturii presupune stoparea declinului suprafetelor impadurite si extinderea suprafetei de paduri la 30% din suprafata României, in urmatorii 4 ani, impadurirea terenurilor cu potential agricol redus si crearea de perdele forestiere de protectie pe 5% din suprafetele agricole din zonele expuse secetei si desertificarii, impiedicarea despaduririlor si taierii ilegale de masa lemnoasa prin adoptarea de urgenta a unui pachet legislativ pentru reducerea taierii ilegale de masa lemnoasa si infiintarea unei unitati pentru paza padurilor si a parcurilor naturale, precum si adaptarea la nevoile interne a Programului pentru pescuit si acvacultura.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner