Monitorizarea activităţii APDRP începe în 5 ianuarie 2009

0
 
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, va începe luni monitorizarea activităţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), fosta agenţie Sapard, reprezentanţii acesteia urmând să prezinte săptămânal planuri de acţiuni.
Sârbu a precizat, la finele anului trecut, că a fost organizată o comisie de monitorizare la APDRP pentru deblocarea programului Sapard, iar prima şedinţă va avea loc luni împreună cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe.
 
Plăţile Sapard către România au fost întrerupte în vara acestui an, după ce o misiune de audit a Executivului comunitar a constatat, la începutul lunii iunie, probleme în sistemul de gestionare şi control legat de autorizarea plăţilor către beneficiarii fondurilor Sapard. Sumele blocate din programul Sapard au fost în jur de 28 de milioane de euro, în sistem fiind avizate, la acea dată, 582 de cereri de plată, în valoare totală de 62 milioane de euro.
 
Guvernul român a reluat în septembrie plăţile pe Sapard, dar din bugetul naţional, urmând ca Executivul Comunitar să decidă rambursarea acestor plăţi către România.
România şi Bulgaria au primit, la începutul lunii decembrie, acordul formal al Comisiei Europene pentru a cheltui fondurile Sapard până la finele lui 2009, obţinând o prelungire cu un an a termenului iniţial.
 
Prin programul de preaderare Sapard, România a primit circa 1,2 miliarde de euro. Până la sfârşitul lui 2008 se estima cheltuirea unui miliard de euro din fondurile Sapard, restul de 200 de milioane euro urmând să fie returnat la bugetul comunitar, dacă României nu i s-ar mai fi acordat un an în plus pentru cheltuirea în totalitate a fondurilor.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.