Efectele reducerii livrărilor de gaze ruseşti către România încă limitate

0
 
Sistarea livrării de gaze ruseşti prin punctul Isaccea 2 (est) a determinat o reducere importantă a debitului total de gaze destinat Românei faţă de livrările convenite în contractele de import, însă efectele acestei măsuri sunt încă limitate la nivelul întregii ţări.
 
Premierul Emil Boc şi ministrul Economiei Adriean Videanu au dat asigurări marţi (6 ianuarie 2009) la finalul unei reuniuni de urgenţă, că, în pofida sistării furnizării de gaze ruseşti, Guvernul are situaţia sub control iar autorităţile vor apela la reducerea consumului de gaze la nivelul CET-urilor şi folosirea de combustibil alternativ. Şeful guvernului a adăugat că există şi factori care ar putea influenţa condiţiile furnizării gazelor.
 
"Avem două constrângeri, una legată, pe termen mediu, de evoluţia acestei situaţii dintre Rusia şi Ucraina şi, în al doilea rând, pot apărea variabile în funcţie de temperaturile de afară. Dacă temperatura va merge mai jos de minus 15 grade, s-ar putea să apară izolat unele probleme legate de presiune, dar şi în acele condiţii echipele tehnice sunt pregătite să intervină şi să facă faţă provocărilor'', a susţinut primul-ministru.
 
Totodată, premierul a făcut toate demersurile pentru a-l informa pe comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, în legătură cu sistarea livrărilor de gaze prin staţia Isaccea 2, care primea zilnic 4,7 milioane metri cubi de gaze, în condiţiile în care consumul zilnic în România este de 61,5 milioane mc de gaz pe zi.
 
La rândul său, compania Petrom a anunţat că va suplimenta cu 1,3 – 1,5 milioane metri cubi volumul de gaze naturale ce urmează a fi livrat consumatorilor, prin injectarea unor cantităţi suplimentare în sistemul naţional de transport al gazelor, punerea în funcţiune de noi sonde de gaze şi închiderea temporară a combinatului Doljchim.
 
Astfel, printr-o colaborare cu Transgaz şi prin punerea în funcţiune a sondei 20 Văleni (zona Craiova), Petrom va creşte cantitatea de gaze introdusă în reţeaua naţională cu circa 300.000-500.000 mc de gaze pe zi. De asemenea, prin închiderea temporară a combinatului Doljchim va fi disponibilizată pentru populaţie o cantitate suplimentară de circa un milion mc de gaze, zilnic.
 
E.ON Gaz România a anunţat, la rândul său, că deficitul de gaze naturale rezultat în urma reducerii livrărilor din import nu îi afectează în prezent pe clienţii săi. Reprezentanţii au dat asigurări că monitorizează cu atenţie evoluţia situaţiei, E.ON Gaz România şi operatorul SNT fiind gata să ia toate măsurile ce se impun, inclusiv pe cele restrictive, în vederea limitării eventualelor dezechilibre ce pot apărea.
În Capitală, producătorul de energie termică Electrocentrale Bucureşti a redus consumul de combustibil cu 2,3 milioane metri cubi pe zi, potrivit directorului comercial al companiei Irina Duică.
 
"După oprirea livrărilor de gaze prin punctul Isaccea 2, Electrocentrale Bucureşti a redus consumul cu 95.000 metri cubi pe oră, adică cu 2,3 milioane metri cubi pe zi, ceea ce înseamnă jumătate din cantitatea ce se livra prin punctul Isaccea", a afirmat aceasta.
 
Electrocentrale Bucureşti a trecut pe consumul de păcură, însă stocurile de care dispune ar trebui să ajungă pentru consum timp de 10 – 12 zile pentru Bucureşti şi 5 – 7 zile pentru Constanţa. "După aceste zile, singura soluţie pe care o avem este achiziţionarea de păcură. În prezent, negociem un contract cu Petrom", a precizat directorul comercial.
 
Autorităţile din sectorul energiei au convocat un comandament de lucru, marţi, la Termoelectrica, unde au discutat măsurile de suplinire a încălzirii cu gaze cu energie termică din surse alternative.
"România deţine suficiente rezerve pentru a depăşi această perioadă. Trebuie rezolvată, însă, problema consumului eficient. Trebuie să reducem dependenţa de alte state şi să folosim resursele pe care le avem în ţară", a adăugat Irina Duică.
 
În Arad, Braşov, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Vrancea, Vâlcea stoparea livrării de gaze nu a fost resimţită. În schimb, în Galaţi şi Botoşani, autorităţile locale au fost nevoite să reducă consumul de gaze cu 20 până la 40%. La Timişoara volumul gazelor naturale a scăzut cu 35%, iar autorităţile au apelat deja la energia alternativă – păcura.
Reducerea volumului de gaze naturale afectează activitatea companiilor Arcelor Mitall şi Doljchim Craiova.
 
Compania rusă Gazprom a sistat total furnizarea de gaze naturale prin staţia Isaccea 2, în dimineaţa zilei de marţi, la ora 3,00. Ca urmare a sistării, a fost necesară închiderea completă a staţiei de import pentru evitarea depresurizării conductelor de transport.
 
Rusia a întrerupt joia trecută aprovizionarea cu gaze naturale a Ucrainei, în lipsa unui acord asupra preţului livrărilor pentru 2009 şi al datoriilor ucrainene. Conducta de gaze care alimentează şi Europa Occidentală tranzitează Ucraina, dar autorităţile ruse au anunţat că statele din Uniunea Europeană nu vor fi afectate de o eventuală încetare a livrărilor către Ucraina.
 
Cu toate acestea nu mai puţin de nouă ţări membre, între care România, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Austria, Italia, Germania, Slovenia şi Slovacia au de suferit de pe urma conflictului ruso-ucrainean, fără a lua în considerare Macedonia şi Turcia, care nu fac parte din Uniunea Europeană.
În condiţiile în care România dispune de rezerve totale de 2,2 miliarde metri cubi de gaze naturale, autorităţile au dat asigurări că gospodăriile nu vor fi afectate de scăderea importurilor din Rusia.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.