Gazprom a sistat furnizarea de gaze pentru România

0
 
Compania rusă Gazprom a sistat total furnizarea de gaze naturale prin staţia Isaccea 2, în dimineaţa zilei de marţi (6 ianuarie 2009) la ora 3:00, informează Ministerului Economiei.
Ca urmare a sistării, a fost necesară închiderea completă a staţiei de import pentru evitarea depresurizării conductelor de transport. Cantitatea de gaze naturale intrată prin acest punct este de 4,7 milioane mc/zi.
În aceste condiţii, societatea de transport Transgaz a luat o serie de măsuri pentru rezolvarea rapidă a situaţiei de criză şi echilibrarea Sistemului naţional de transport gaze.
 
Transgaz a notificat, conform legii pentru asigurarea siguranţei în alimentarea cu gaze naturale, întrunirea de urgenţă a Comisiei de coordonare în vederea verificării şi analizării situaţiei şi a efectuat manevre tehnice în Sistemul naţional de transport gaze, astfel încât să asigure cantităţile de gaze necesare pentru zonele de consum afectate de sistarea importurilor de gaze prin Isaccea 2.
 
Sursele de furnizare a gazelor naturale în aceste condiţii sunt asigurate din producţia internă a Romgaz, Petrom şi alţi mici producători, din depozitele de înmagazinare subterană, precum şi prin cantităţile preluate, în condiţii normale, prin punctul Medieşu Aurit.
 
Primul ministru Emil Boc a dat asigurări marţi că în pofida sistării furnizării de gaze ruseşti Guvernul are situaţia sub control, iar autorităţile vor apela la reducerea consumului combustibilului la nivelul CET-urilor şi folosirea de combustibil alternativ. Populaţia nu va fi afectată de intreruperea furnizării de gaze naturale provenite din Rusia prin staţia Isaccea 2, a declarat, la rândul său, ministrul economiei, Adriean Videanu.
 
Cantitatea de gaze care intra zilnic prin punctul Isaccea 2 este de 4,7 milioane metri cubi de gaze, iar consumul zilnic în România este de 61,5 milioane mc de gaz pe zi.
Livrările de gaze naturale ruseşti au fost întrerupte în noaptea de luni spre marţi spre România şi Bulgaria, Grecia, Turcia şi Macedonia.
 
Purtătorul de cuvânt al societăţii ucrainene Naftogaz a anunţat marţi că grupul rus Gazprom a redus drastic livrările de gaze naturale destinate consumatorilor europeni, care tranzitează Ucraina, ceea ce va provoca "în câteva ore" perturbări în aprovizionarea Europei.
 
Luni, premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat reducerea furnizărilor de gaze naturale la graniţa cu Ucraina cu un volum similar celui furat de ţara vecină, în tranzitul spre Europa. Şeful guvernului a acceptat propunerea preşedintelui Gazprom, Alexei Miller, de reducere a furnizărilor la graniţa Rusiei cu Ucraina "cu un volum similar celui sustras – 65,3 milioane metri cubi – şi, ulterior, cu un volum similar celui furat zilnic".
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.