MFP a invitat ordonatorii de credit să discute pe Buget

0
 
Ministerul Finanţelor Publice a invitat marţi (6 ianuarie 2009) ordonatorii de credite la consultări pe marginea Bugetului de Stat pe 2009, în prezenţa ministrului de resort, Gheorghe Pogea.
Obiectul întâlnirii îl constituie definitivarea cadrului general bugetar, stabilirea obiectivelor şi principiilor de elaborare a proiectului de buget, asigurarea finanţării priorităţilor fiecărui ordonator de credite, prevăzute prin programul de guvernare.
 
Potrivit unui document emis de Cabinetul Ministrului, între priorităţile anului 2009 se află ajustarea deficitului bugetar la 1,7% din PIB şi reducerea cheltuielilor curente, asigurarea resurselor necesare finanţării proiectelor de investiţii (infrastructură, de mediu, dezvoltare regională, investiţii ale administraţiei locale, justiţie, sănătate, apărare).
 
Priorităţi reprezintă, de asemenea, asigurarea finanţării cheltuielilor de tip structural (obligatorii), cum sunt pensiile, asistenţa socială, contribuţia la bugetul UE, rambursări de credite (interne şi externe) şi dobânzi.
Cofinanţarea pentru fondurile europene structurale şi de coeziune, cheltuielile de finanţare rambursabilă, reprezintă, de asemenea, priorităţi ce vor fi discutate, alături de asigurarea continuităţii finanţării multianuale a programelor şi proiectelor de investiţii ale administraţiei centrale şi locale.
 
Contextul macroeconomic şi cadrul general de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2009 au ţinut cont de o proiecţie de creştere economică de 3,5% din PIB, o valoare nominală a PIB de 588,1 miliarde lei, un curs mediu de 3,9 lei la un euro, o inflaţie medie anuală de 4,8%, un câştig salarial mediu brut de 1.830 lei pe lună, un salariu mediu brut de 1.702 lei lunar şi un deficit al Bugetului general consolidat de 1,7% din PIB.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.