Barroso: Reluarea livrărilor de gaze ruseşti, prin Ucraina, către UE este esenţială

0
 
Cel mai important lucru, în prezent, este ca livrarea de gaze ruseşti, prin Ucraina, către Uniunea Europeană să fie reluată imediat, pentru că altfel consecinţa ar fi existenţa unei grave probleme de credibilitate a Rusiei ca ţară furnizoare şi a Ucrainei ca ţară de tranzit, a declarat miercuri (7 ianuarie 2009) la Praga, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
 
În conferinţa de presă comună de la finalul întrevederii cu premierul ceh, Mirek Topolanek, cu ocazia preluării preşedinţiei semestriale a UE de către Cehia, Barroso a subliniat că din punctul de vedere al consumatorilor europeni, care nu ar trebui să aibă de suferit de pe urma unui diferend comercial strict bilateral ruso-ucrainean, important este faptul că gazul rusesc ce trebuie să fie livrat de compania Gazprom nu ajunge la destinatarii din UE.
 
"Pe consumatorul european nu îl interesează unde este problema – în Rusia sau în Ucraina -, ci doar faptul că gazul nu ajunge la el. Prima dată am discutat cu premierii Putin şi Timoşenko pe 31 decembrie 2008. Premierul Vladimir Putin mi-a spus atunci că Rusia livrează gazul către UE în mod normal, dar că sunt probleme în reţeaua de tranzit din Ucraina.
 
Premierul Iulia Timoşenko mi-a transmis, la rândul său, că tranzitul gazului rusesc se efectuează fără probleme pe teritoriul ucrainean. Dacă Rusia şi Ucraina se comportă conform cu ceea ce au declarat liderii lor, atunci nu ar trebui să existe probleme", a spus Jose Manuel Barroso.
 
Preşedintele executivului comunitar a menţionat că a primit asigurări din partea Moscovei şi Kievului că acestea vor accepta o monitorizare internaţională a situaţiei din teren pentru a se constata exact unde se înregistrează probleme în transportul gazului natural rusesc către statele membre ale Uniunii Europene, via Ucraina.
El a adăugat că reprezentanţii companiilor Gazprom şi Naftogaz au fost invitaţi să participe la reuniunea de vineri a Grupului de Coordonare în domeniul gazelor naturale al Comisiei Europene, care va analiza posibilele măsuri de asistenţă pentru statele membre afectate de sistarea livrărilor de gaze dinspre Rusia, via Ucraina.
 
Pe de altă parte, Jose Manuel Barroso a menţionat că situaţia creată de disputa ruso-ucraineană pe tema gazului natural a arătat că Uniunea Europeană "are, într-adevăr, nevoie de un mecanism de solidaritate eficient în domeniul alimentării cu gaze naturale".
Comisia Europeană le-a solicitat, miercuri, Moscovei şi Kievului să îşi soluţioneze cât mai rapid disputa bilaterală legată de livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană, în condiţiile în care Ucraina a anunţat miercuri dimineaţă că transportul de gaze ruseşti a fost oprit.
 
Responsabilii europeni au insistat că UE nu intenţionează să joace rolul unui mediator între Moscova şi Kiev în disputa ruso-ucraineană, de pe urma căreia au de suferit direct nu mai puţin de nouă state membre ale forului comunitar (România, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Austria, Italia, Germania, Slovenia şi Slovacia), fără a lua în considerare Macedonia şi Turcia, care nu fac parte din Uniunea Europeană.
 
Următoarele două zile par să fie decisive pentru a găsi o soluţie la această criză. Astfel, joi dimineaţă vor veni la Bruxelles directorul Gazprom, Aleksei Miller, şi cel al Naftogaz, Oleh Dubina, care au fost invitaţi la reuniunea Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET).
 
Întâlnirea va fi co-prezidată de europarlamentarii Adrian Severin (PSE), preşedinte al delegaţiei Parlamentului European la Comitetul de cooperare parlamentară UE-Ucraina şi Ria Oomen-Ruijten (PPE-DE), preşedinte al delegaţiei Parlamentului European la Comitetul de cooperare parlamentară UE-Rusia.
Tot joi, însă după-amiază, şeful Gazprom, Aleksei Miller, se va întâlni la Bruxelles cu comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, în timp ce, la Moscova, negocierile dintre reprezentanţii Gazprom şi cei ai Naftogaz ar urma să fie reluate.
 
Aproximativ 40% din cantitatea de gaze naturală importată de UE provine din Rusia, iar 80% din acest procent tranzitează teritoriul ucrainean. Ţara membră a UE cea mai afectată de actuala criză este Bulgaria, care depinde în proporţie de 100% de importurile de gaze ruseşti.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.