Fraudarea fondurilor europene face prozeliti in Moldova

 
Judecatoriile din Neamt si Suceava au pe rol la inceput de an doua cazuri de fraude cu fonduri ale Uniunii Europene, informeaza monitorulneamt.ro.
Potrivit rechizitoriului DNA Neamt, SC CSC Open Systems SRL Piatra Neamt si ADR N-E au incheiat un contract de asistenta financiara nerambursabila avand ca obiect implementarea proiectului PHARE "Dezvoltarea unui sistem wireless de mare capacitate si viteza pentru transmiterea de date", cu scopul "introducerii in municipiul Piatra Neamt, cu posibilitati de extindere ulterioara, a unui sistem de transmisie a datelor de tip wireless".
 
Vasile Dorin Dascalu, administrator la SC CSC Open Systems SRL si coordonator al acestui proiect, ar fi intocmit mai multe documente adresate ADR N-E Piatra Neamt si Ministerului Dezvoltarii si Prognozei in care ar fi inscris date nereale privind achizitii de bunuri si plati efectuate din fonduri PHARE. In plus, el ar fi schimbat, destinatia sumei de 37.482 de euro obtinuta in cadrul proiectului, transferand banii in contul curent al firmei sale.
 

Procurorii DNA Suceava au dispus trimiterea in judecata a lui Cezar Florin Zaharia (administrator la SC Alumet SRL Suceava), acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat, obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene.
 
Potrivit rechizitoriului, in 2003 a fost semnat contractul de finantare cu fonduri nerambursabile PHARE intre Agentia de Dezvoltare Regionala Piatra Neamt si SC Alumet SRL Suceava, contract ce viza implementarea proiectului "Achizitie linie tehnologica pentru productie ansamble termopan din lemn stratificat". Firma a obtinut o finantare nerambursabil de 75.000 de euro.
 
In vederea incheierii acestui contract, Cezar Florin Zaharia ar fi depus la Autoritatea Contractanta un certificat de atestare fiscala si o declaratie, ambele atestand, in mod nereal, ca firma inculpatului nu are datorii la bugetul de stat. In calitate de referent la Administratia Financiara Gura Humorului, complicea Maria Grigoriu i-ar fi eliberat lui Zaharia in fals certificatul de atestare fiscala.
Dupa ce a incasat suma de 37.500 de euro ca avans pentru acest contract, inculpatul ar fi folosit acesti bani in alte scopuri decat cele prevazute de proiect.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.