Romgaz: Stocurile de gaze naturale ajung cel puţin 100 de zile

0
 
România poate recurge la depozitele de gaze naturale ale Romgaz pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale a populaţiei şi agenţilor economici aproximativ 100 de zile în condiţiile existente, a declarat miercuri (7 ianuarie 2009) Francisc Toth, director general Romgaz.
"Calculul este extrem de simplu şi nu lasă loc niciunei speculaţii. Dacă luăm depozitele de două miliarde metri cubi la un consum de 20 milioane de metri cubi ajungem la 100 de zile, în condiţiile actuale", a precizat Francisc Toth.
 
Oficialul a precizat că perioada în care poate fi asigurată alimentarea cu gaze este însă mai mare ţinând cont că o scădere a temperaturii cu 3 grade reduce consumul cu circa 10%.
"Temperaturile nu se pot menţine la acest nivel până în martie, deci perioada în care putem asigura alimentarea este mai mare", a precizat Toth.
România nu mai primeşte gaze naturale din Rusia, a anunţat miercuri ministrul Economiei, Adriean Videanu.
 
"Livrările de gaze naturale din Rusia au fost sistate. A fost oprită şi alimentarea prin punctul Medieşul Auriu, după ce ieri a fost oprită alimentarea prin punctul Isaccea 2", a spus Videanu.
România importă gaze naturale ruseşti prin două puncte, respectiv Isaccea 2 şi Medieşul Aurit. Din debitul total de gaze livrat României, aproximativ 70-75 la sută era livrat prin Isaccea 2 şi restul prin Medieşul Aurit.
 
Înainte de această criză a gazelor, România importa din Rusia aproximativ 10 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi.
Potrivit autorităţilor române, consumul total de gaze naturale din România este de 61,5 milioane metri cubi pe zi, iar populaţia consumă maximum 34 milioane metri cubi de gaze.
 
Premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat luni reducerea furnizărilor de gaze naturale la graniţa cu Ucraina cu un volum similar celui furat de ţara vecină, în tranzitul spre Europa.
Potrivit Ucrainei, miercuri dimineaţă Rusia a sistat livrările de gaze naturale către Europa.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.