Severin: Este evident că disputa privind gazul este una politică, ci nu comercială

 
Disputa dintre Rusia şi Ucraina care a dus la întreruperea furnizărilor de gaze ruseşti către Europa este una politică, ci nu comercială, aşa cum, în mod eronat, a fost definită de actuala preşedinţie cehă a Uniunii Europene, a declarat miercuri (7 iasnuarie 2009) europarlamentarul Adrian Severin, care va coprezida joi o şedinţă a Comisiei de afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, în cursul căreia vor fi audiaţi şefii companiilor Gazprom şi Naftogaz.
 
"Ce poate să facă mâine Parlamentul European este să definească problema corect, deoarece preşedinţia cehă a UE a definit-o incorect: a spus că este o dispută cu caracter comercial. Or noi, Parlamentul European, spunem că este o problemă politică. Dacă defineşti problema greşit şi apelezi la un instrument inadecvat, nu ai cum să soluţionezi problema", a afirmat fostul ministru român de externe Adrian Severin, preşedinte al Delegaţiei PE pentru relaţiile cu Ucraina.
 
În opinia lui Severin, negocierile dintre partea rusă şi cea ucraineană nici nu ar trebui să se poarte la nivel de miniştri ai energiei, ci la nivel de miniştri de externe.
Totuşi, a spus el, ar fi greşit să se explice întreaga dispută prin încercarea Rusiei de a pedepsi Ucraina pentru că a luat partea Georgiei în conflictul ruso-georgian din Osetia de Sud din vara anului trecut.
 
"Lucrurile sunt mult mai complicate. Şi nu este vorba numai de poziţia Rusiei. Nu trebuie uitat că şi Ucraina are în acest an alegeri prezidenţiale", a declarat Adrian Severin, făcând trimitere la conflictul deschis dintre preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, şi premierul Iulia Timoşenko, care se vor înfrunta probabil în scrutinul programat pentru sfârşitul acestui an.
 
Europarlamentarul a explicat că, în cadrul audierii de joi, din AFET, preşedintele companiei ruse Gazprom, Alexei Miller, şi preşedintele sau vicepreşedintele companiei ucrainene a gazului Naftogaz, îşi vor expune propriile puncte de vedere asupra actualei crize, pentru a se putea încerca apoi conturarea unor soluţii pe termen scurt de ieşire din criză.

 
"Până acum, noi primeam informaţii fragmentate, de la fiecare dintre părţile implicate. Prin această audiere, dorim, în primul rând, să aflăm, în prezenţa ambelor părţi, puncte de vedere care să conveargă spre definirea în mod clar a unei probleme unice. În al doilea rând, avem ocazia să cunoaştem modul în care văd cele două părţi ieşirea din criză, pe termen scurt. Iar, în al treilea rând, va trebui să includem problema respectivă în contextul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia, respectiv dintre Uniunea Europeană şi Ucraina", a spus Severin.
 
El a reamintit că atât Rusia, cât şi Ucraina au încheiate sau în curs de negociere tratate "extrem de importante" pentru ele.
"Ucraina doreşte ca prin noul tratat să-şi deschidă drumul către calitatea de membru al UE, iar Rusia este interesată să încheie un parteneriat strategic cu UE. În acest context, trebuie să vedem cum înţeleg cele două părţi să-şi soluţioneze disputa fără a implica partenerul UE", a subliniat Severin.
 
Liderul social-democraţilor români din PE a spus că, în urma audierii de joi, AFET nu va încerca să găsească un vinovat pentru situaţia actuală şi nici să-l pedepsească.
"Singura noastră motivaţie este obligaţia faţă de cetăţeni, şi anume aceea de a face ca cetăţenii să aibă gaze în casă şi să poată să treacă fără probleme prin această criză", a spus el.
În opinia sa, demersul PE este ceva la care unele state membre ale UE, precum România, "nici nu pot visa să-l facă".
 
"Noi facem mâine un prim pas. Alţii nu fac nimic. De observat că nici România nu face nimic, dar nu pentru că nu vrea, ci pentru că nu poate face nimic. Şi aceasta pentru că, prin poziţia adoptată anterior, s-a pus în situaţia de a nu putea face nimic", a apreciat Severin.
El a insistat asupra necesităţii ca UE să dea un răspuns coordonat, dar s-a arătat dezamăgit de prestaţia de până acum, în această criză, a Comisiei Europene şi a preşedinţiei cehe.
 
Adrian Severin a subliniat că tocmai astfel de crize arată cât de mare nevoie are UE de o conducere puternică şi de o preşedinţie stabilă, "aptă să facă faţă unei astfel de situaţii", pentru a nu se afla "la discreţia unei preşedinţii pe termen scurt, desemnată în baza principiului rotaţiei automate, fără a se ţine seama de calităţile sale".
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.